Geri Halliwell

 • Geraldine Estelle (Geri) Halliwell (Watford (Hertfordshire), 6 augustus 1972) is een Britse zangeres. Ze is vooral bekend als Ginger Spice van de groep Spice Girls.

  Levensloop

  Ze werd geboren als dochter van een Spaanse moeder en een Zweeds-Engelse vader, die op het moment van haar geboorte al 50 jaar oud was. Geri Halliwell werkte aanvankelijk als danseres, televisiepresentatrice in Turkije, aerobics-instructeur, schoonmaakster, barmeisje en (naakt-)model. Ze reageerde op een advertentie waarin leden voor een meisjesgroep werden gezocht en werd zo lid van de Spice Girls.

  Met de Spice Girls bracht ze twee succesvolle albums Spice en Spice World uit, gevolgd door een speelfilm Spice World: The Movie. De groep was de popsensatie van de laatste helft van de jaren 1990. Geri had in de groep de bijnaam Sexy Spice of Ginger Spice, en was de wulpse roodharige van de vijf.

  Nadat haar zang- en danskwaliteiten al te openlijk in twijfel werden getrokken, verliet ze de Spice Girls in 1998. Dit mede naar aanleiding van conflicten binnen de groep. Geri ging solo verder. De overige vier Spice Girls hadden geen denderend succes meer als groep. Ze scoorde haar eerste solohit met Look At Me in 1999 van de cd Schizophonic. Haar grootste hit was de cover van The Weather Girls It's Raining Men, dat tevens de titelsong was van de film Bridget Jones's Diary. In deze periode raakte Geri veel gewicht kwijt, waardoor er geruchten de ronde deden dat de zangeres zou lijden aan de eetstoornis boulimia. De 2e single van haar daaropvolgende album Scream if you wanna go faster (de titelsong van het album) flopte, net als de opvolger Calling.

  In 2004 werkte ze vooral aan haar acteercarrière, die echter niet van de grond kwam, ondanks haar gastrol als Phoebe in de Amerikaanse hitserie Sex and the City.

  In december 2004 kwam in Engeland een nieuwe nummer uit: Ride It, deze behaalde de 4e plaats in de Britse top 40. In mei 2005 werd er een 2e nummer uitgebracht in Engeland. Desire, was anders dan voorheen. De electropopdeuntjes en teksten als "I'm a sure fine pussycat, I ain't gonna tell you that" zorgde ervoor dat Desire de enige hit van Geri was die slechts een teleurstellende 23e plaats in de top 40 bereikte.

  Op 6 juni 2005 werd na 3 jaar werk eindelijk Geri's 3e solo-album uitgebracht: Passion. In eerdere instantie was het album vertraagd doordat de kwaliteit door de platenmaatschappij, Innocent Records (EMI), in twijfel werd getrokken.

  In de eerste week verkocht Passion slechts 8000 stuks. Dit zorgde ervoor dat Geri debuteerde op plaats 43 in de album top 100. (inmiddels was Desire al gezakt naar plaats 72) Binnen 3 weken stond Passion buiten de album top 100. De volgende single, Love never Loved me, werd uitgesteld vanwege onzekere tijden.

  Op 23 juli 2005 werd op de website van Geri bekendgemaakt dat er geen nieuwe singles meer uit zouden komen van het album Passion. Eind 2005 gaf Geri te kennen aan voorlopig geen nieuw materiaal te willen opnemen voor een eventueel nieuw album.

  Op 14 mei 2006 werd Geri moeder van een dochter.

  Op 3 oktober 2013 maakt Geri haar comeback als artiest. Ze treedt op met haar nieuwe single Half Of Me tijdens de Australische The Footy Show. Het optreden valt slecht in de smaak bij het aanwezige publiek dat er flink op los twittert. Half Of Me wordt vooralsnog alleen uitgebracht in Australië, waar ze een deal heeft gesloten met platenmaatschappij Sony. Van Half of Me zijn maar 393 exemplaren verkocht in heel Australië. In de bijbehorende videoclip danst Geri samen met levensgrote knuffelberen en mannen met ontblote bovenlichamen. Critici zijn aanvankelijk weinig enthousiast over de clip en de teksten van het nummer zoals "Just like an apple / Cut down the middle I only have one matching half / I gave you the finger / You took me to dinner / And you made me laugh." Tijdens de finales van Australia Got Talent besluit Halliwell op het laatste moment een ander nummer te zingen. Eigenlijk stond haar comebacknummer Half of Me op de setlist. Maar de zangeres besluit de geflopte single over te slaan. De BBC schrijft dat Geri tijdens de show op de Australische tv Wannabe zong. Dat is de eerste hit van de Spice Girls, waar de Britse bekend en succesvol mee werd.

  Discografie

  Singles

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.