Keep Your Head Up

Ben Howard

 • Benjamin John 'Ben' Howard (geboren 1987) is een Britse singer-songwriter en surfer. Hij heeft een platencontract bij Island en Communion.

  Levensloop

  Howard, geboren in West-Londen op 24 april 1987, groeide op in Totnes, Devon. Hij werd opgevoed door muzikale ouders, die hem al vroeg kennis lieten maken met hun favoriete platen van artiesten uit de jaren 60 en 70 zoals John Martyn (muzikant), Van Morrison, Joni Mitchell en Simon & Garfunkel, waardoor hij sterk beïnvloed werd. Tegenwoordig wonen zijn ouders op Ibiza; hier is ook de foto van zijn debuutalbum Every Kingdom genomen.

  Na de middelbare school studeerde Howard journalistiek in Falmouth. Een half jaar voor het behalen van zijn diploma beëindigde hij echter zijn studie, omdat hij erachter kwam dat hij "weg kon komen met muziekmaken".

  Bezetting

  In het begin van zijn carrière speelde Howard vaak alleen, maar hij heeft inmiddels wel een band om zich heen verzameld. Niettemin speelt hij alsnog wel eens soloshows of samen met een van de bandleden.

  India Bourne speelt voornamelijk op de cello, maar speelt ook enkele nummers bas. Ook verzorgt ze de achtergrondzang. Howard en Bourne, de beste vriendin van zijn zus, kennen elkaar van jongsaf aan.

  Chris Bond bespeelt het drumstel, ook hij bast af en toe en verzorgt de achtergrondzang. Tevens heeft hij het album Every Kingdom geproduceerd.

  Zowel Bourne als Bond heeft naast het spelen bij Howard ook nog eigen soloprojecten.

  Surfen

  Ben Howard is een fanatiek surfer. Al vroeg in zijn carrière werd hij gesponsord door het surfmerk Quiksilver. Ook is hij nauw betrokken bij Surfers Against Sewage. De muziek van Howard werd gebruikt in de film over surfkampioen Kelly Slater, Ultimate Wave Tahiti. In veel van Howards videoclips zie je hem dan ook surfen, en op de special edition van zijn cd Every Kingdom wordt ook een stuk gewijd aan deze watersport.

  Trivia

  • Het nummer 'Promise' werd gebruikt in de 12e aflevering van het 8e seizoen van de televisieserie House.
  • Het nummer 'Oats in the Water' is gebruikt in de 5e aflevering van het 4e seizoen van de televisieserie "the Walking Dead" en de 1e aflevering van het derde seizoen van de "The Following".
  • Het nummer 'The Wolves' werd gebruikt als soundtrack van het programma 'The Biker Boys'.

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.