Falco

 • Falco, artiestennaam van Johann (Hans) Hölzel (Wenen, 19 februari 1957 - Puerto Plata, 6 februari 1998) was een Oostenrijkse rockmuzikant, die in de jaren tachtig een paar grote hits scoorde.

  Loopbaan

  Falco studeerde in Wenen aan het conservatorium. Na het conservatorium werd hij bassist in de hardrock groep Drahdiwaberl. Hij brak in 1981 door als soloartiest met de internationale hit Der Kommissar. Het vervolg op dat succes kwam pas nadat hij in 1985 ging samenwerken met het Nederlandse producersduo Bolland & Bolland. De samenwerking verliep niet altijd even vlekkeloos aangezien Falco soms dronken of stoned was of helemaal niet kwam opdagen bij een afspraak.

  Inhakend op het succes van de speelfilm Amadeus (1984), schreven Bolland & Bolland voor hem het nummer Rock Me Amadeus. Het werd een wereldwijde tophit en stond drie weken op 1 in de Amerikaanse Billboard-lijst. Ook Jeanny was succesvol en tegelijk omstreden omdat het vertelde over de ontvoering van een meisje, vanuit het standpunt van de, kennelijk door seksuele motieven gedreven, ontvoerder. Hoewel sommige radiostations het nummer niet wilden draaien, onder wie Frits Spits, werd het een nummer 1-hit in onder meer Nederland. Daarna wist Falco buiten het Duitse taalgebied geen grote successen meer te behalen.

  Overlijden

  De inmiddels naar de Dominicaanse Republiek geëmigreerde zanger overleed begin 1998 op veertigjarige leeftijd aan hoofdverwondingen die hij had opgelopen bij een auto-ongeluk in de buurt van Puerto Plata. Na het ongeluk werd een mix van alcohol, cocaïne en marihuana in zijn bloed gevonden. Dezelfde stoere motorrijders die destijds in de clip van Rock me Amadeus hadden gefigureerd, droegen tijdens de begrafenis zijn kist. Falco ligt begraven op het Zentralfriedhof in Wenen.

  Nagedachtenis

  Ter ere van zijn vijftigste geboortedag werd een dubbel-cd "Hoch wie Nie" en een dvd uitgebracht in 2007. Dit album behaalde meteen dubbel platina in Oostenrijk en behaalde in de Album top 40 van Oostenrijk plaats 1, Duitsland plaats 2 en in Zwitserland plaats 5.

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.