Triggerfinger

 • Triggerfinger is een Belgische hardrockband afkomstig uit Antwerpen en Lier.

  Triggerfinger bestaat uit drie muzikanten: zanger en gitarist Ruben Block (Sin Alley en AngeliCo), bassist Paul Van Bruystegem, alias Monsieur Paul of Lange Polle (BJ Scott, The Wolf Banes) en drummer Mario Goossens (Noordkaap, Monza, Hooverphonic, HJ Kras en de Engelse rockband Winterville). Omdat de drie leden reeds hun sporen verdienden bij andere groepen, kan Triggerfinger beschouwd worden als een supergroep.

  Geschiedenis

  De band werd opgericht in 1998, maar dan wel met een andere bassist, namelijk Wladimir Geels. In 2003 verliet hij de band, omdat hij qua stijl een andere koers wilde varen. Hij werd vervangen door gitarist Paul Van Bruystegem die al langer contacten had met Block en Goossens in verband met producerszaken en vervangingszaken.

  Het trio bracht tot nu toe vijf platen uit waaronder de studioalbums Triggerfinger uit 2004 en What Grabs Ya? uit 2008 en een livealbum Faders Up uit 2007, plus een opname van een concert in Londen in juli 2011. Op 15 november 2010 kwam hun meest recente album All This Dancin' Around uit, waarvan de opnames plaatsvonden in mei 2010 te Los Angeles. In december 2010 werd hun nieuwste album gevierd met uitverkochte optredens in de Ancienne Belgique in Brussel en Paradiso in Amsterdam.

  In juli 2011 speelden ze op het High Voltage-hardrockfestival in Londen waarvan een onofficiële cd Live at High Voltage Festival met bijbehorende dvd uitkwam voor de bezoekers van dat concert. Door een te groot aantal exemplaren is deze nu ook in België te koop.

  In 2012 kwam een officieel livealbum Faders up 2 - Live in Amsterdam uit, opgenomen tijdens de drie uitverkochte concerten in de Melkweg in Amsterdam.

  De band stond al vier keer op Pukkelpop (in 2004, 2007, 2008 en 2013), vier keer op Rock Werchter (2004, 2009, 2011 en 2014), drie keer op Pinkpop (2005, 2010 en 2013), drie keer op Lowlands (2008, 2010 en 2012) en in het voorprogramma van Deep Purple in november 2009 in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

  Ook maakte Triggerfinger de soundtrack voor de speelfilm Offline (Peter Monsaert), die in 2012 uitkwam.

  Speciaal voor Record Store Day lanceerde Triggerfinger in april 2012 de ep Do Ya Think I'm Sexy? met het nummer Do Ya Think I'm Sexy? (samen met Little Trouble Kids, cover van Rod Stewart) en I Follow Rivers (cover van Lykke Li).

  In mei 2012 werd de nieuwe liveplaat "Faders Up 2 - Live In Amsterdam" uitgebracht die opgenomen werd in de Melkweg in Amsterdam in november 2011 en gepresenteerd werd bij De Wereld Draait Door op 16 mei 2012.

  Tevens stonden zij op 28 juni 2012 in het voorprogramma van de Red Hot Chili Peppers in het Goffertpark, Nijmegen.

  Op 6 juli 2013 speelde Triggerfinger tijdens Barclaycard British Summer Time Festival in Hyde Park (Londen) naast onder andere de Rolling Stones.

  Stijl

  Triggerfinger staat bekend om zijn liveoptredens waarbij het publiek betrokken wordt door mee te zingen en de gesprekken die zanger Ruben Block met het publiek aangaat. De muziek wordt vaak vergeleken met die van bands als Queens of the Stone Age en Led Zeppelin.

  Prijzen en erkenning

  Triggerfinger bevestigde in 2011 het succes bij de uitreiking van de MIA's van 2010 op 7 januari 2011. De groep won de MIA voor "Beste Groep" terwijl Mario Goossens de MIA voor "Beste Muzikant" in de wacht sleepte. Ruben Block was ook genomineerd voor "Beste Muzikant". In totaal waren ze voor vier categorieën genomineerd: naast "Beste Muzikant" en "Beste Groep" waren ze ook nog genomineerd voor "Beste Rock/Alternative" en "Beste Live-act". Die prijzen gingen naar The Black Box Revelation.

  Op 16 maart 2012 deed Triggerfinger voor de tweede keer mee aan de Red Bull Soundclash, die dit keer in de Lotto Arena in Antwerpen plaatsvond. Triggerfinger speelde tegen De Jeugd van Tegenwoordig en had "wild card" Kraantje Pappie. Uiteindelijk won Triggerfinger met 4-3 van De Jeugd van Tegenwoordig.

  Triggerfinger was de grote winnaar bij de MIA's 2012. De groep won de belangrijkste MIA, die voor "hit van het jaar" voor I Follow Rivers. Ook won Triggerfinger de prijs voor "beste groep", evenals de MIA's voor "beste alternative" en "beste live act". Hiermee verzilverde de groep alle vier de nominaties. Triggerfinger trad op in de rechtstreekse show van de MIA-uitreiking op 8 december 2012 met I Follow Rivers. Tijdens de show van de uitreiking van de MIA's op 8 december 2012 was Triggerfinger aanwezig. De band bedankte het publiek na het winnen van de prijs voor "beste band". Ook brachten ze er live een nummer. Bij de MIA's 2014 was Triggerfinger drie maal genomineerd en won de groep de MIA voor "beste groep".

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.