Lana Del Rey

  • Lana Del Rey, artiestennaam van Elizabeth Woolridge Grant (Lake Placid (New York), 21 juni 1985), is een Amerikaanse singer-songwriter.

    Naam

    Haar artiestennaam zou afkomstig zijn van de Hollywood-actrice Lana Turner en van een model Ford-auto, de Del Rey. May Jailer en Lizzy Grant zijn ook artiestennamen die Lana Del Rey had. Voordat ze de naam Lana Del Rey koos, zong ze al onder deze namen.

    Loopbaan

    Lana Del Rey bracht haar debuutsingle uit op YouTube onder de titel: "Video Games", dat binnen een maand een miljoen hits trok en inmiddels op meer dan 74 miljoen staat. Een boeking in oktober 2011 voor een show in Londen was binnen een half uur uitverkocht.

    Born To Die verscheen als reguliere uitgave welke 12 tracks bevat, luxe-uitgave met 3 extra bonustracks en op vinyl als dubbel-lp. Op 12 november 2012 is het tweede album van Lana Del Rey Born To Die - The Paradise Edition verschenen. Het album is een tweedelige re-release van haar vorige album Born To Die, het eerste deel bestaat uit haar debuut album Born To Die, het tweede deel Paradise bevat 9 nieuwe nummers. Naast Paradise kondigde Lana aan dat ze een kortfilm zou uitbrengen die de titel "Tropico" zou dragen. De kortfilm werd opgenomen in juni 2013 en werd geregisseerd door Anthony Mandler. Op 22 november 2013 verscheen de eerste trailer van de kortfilm. De première van de kortfilm vond plaats op 4 december 2013 in het Cinerama Dome in Hollywood. Voor de aanvang van de film maakte Lana aan het publiek bekend dat haar nieuwe album Ultraviolence zal heten. Later verscheen er op Itunes een ep genaamd Tropico. De ep bevatte de nummers Body Electric, Gods & Monsters en Bel Air.

    23 januari 2014 werd bekendgemaakt dat Lana het nummer "Once Upon A Dream" zou coveren voor de film Maleficent. De single werd uitgebracht op 26 januari. Op 14 april 2014 bracht Lana "West Coast" uit, de eerste single uit van haar nieuwe album Ultraviolence. Lana bracht op 23 mei drie nummers op het huwelijk van Kim Kardashian en Kanye West in het paleis van Versailles. Kanye speelde al eerder het nummer "Young & Beautiful" tijdens het huwelijksaanzoek. "Shades Of Cool", de tweede single, werd kwam uit op 26 mei 2014. De derde single Ultraviolence kwam er op 4 juni. Op 8 juni verscheen de vierde single, "Brooklyn Baby". Het album zelf kwam uit op 13 juni 2014 en stond op nummer 1 in 12 landen. Het album verkocht 880.000 exemplaren in zijn eerste week wereldwijd.

    Lana Del Rey in België

    Lana Del Rey was op 29 juni 2012 te zien op Rock Werchter, waarna ze met haar wereldtour opnieuw verscheen op 31 mei 2013 in Vorst Nationaal te Brussel.

    Lana Del Rey in Nederland

    Del Rey heeft opgetreden in Paradiso op 10 november 2011 waar ze acht nummers van haar album Born To Die uitvoerde. Daarnaast heeft ze op 11 november 2011 in De Wereld Draait Door live haar single Video Games uitgevoerd. Zaterdag 24 november 2012 heeft ze bij Langs de Leeuw van Paul de Leeuw haar nummer Ride live ten gehore gebracht van haar nieuwste album "Born to Die: The Paradise Edition". Op 29 mei 2013 gaf ze een optreden in de Heineken Music Hall te Amsterdam .

    Discografie

    Muziekalbums

    • Kill Kill (21 oktober 2008)
    • Lana Del Rey (10 januari 2012)
    • Tropico (6 december 2013)
    • Lana Del Rey (4 januari 2010)
    • Born To Die (27 januari 2012)
    • Born To Die - The Paradise Edition (9 november 2012)
    • Ultraviolence (13 juni 2014)
    • Honeymoon (2015)

    Radio 2 Top 2000

    Tournees

    • The Endless Summer Tour (2015)

    Videoclips

    • Video Games (16 oktober 2011)
    • Born To Die (14 december 2011)
    • Blue Jeans (19 maart 2012)
    • Summertime Sadness (20 juli 2012)
    • National Anthem (5 september 2012)
    • Ride (12 oktober 2012)
    • Burning Desire (14 februari 2013)
    • Chelsea Hotel No 2 (27 maart 2013)
    • Young and Beautiful (10 mei 2013)
    • Summer Wine (18 april 2013)
    • West Coast (14 april 2014)
    • Shades Of Cool (17 juni 2014)
    • Ultraviolence (1 augustus 2014)

    Externe links

    Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.