The Devil Wears Prada

 • The Devil Wears Prada is een Amerikaanse metalcoreband uit Dayton, Ohio. De band werd opgericht in 2005 en heeft op dit moment een contract met Warner Music Group. The Devil Wears Prada is een christelijke band, bestaande uit Mike Hranica (zanger), Chris Rubey (leadgitaar), Jeremy DePoyster (ritmegitaar, zang), Andy Trick (basgitaar), Daniel Williams (drums) en James Baney (keyboards). Deze mannen zijn zelf ook allemaal christelijk.

  Geschiedenis

  Formatie en Dear Love: A Beautiful Discord (2005-2007)

  The Devil Wears Prada is opgericht in 2005 in Dayton Ohio; en hebben hun naam van het verhaal met dezelfde titel. De band heeft in 2005 hun eerste demo uitgebracht, getiteld Patterns of a Horizon. Later was deze demo opnieuw opgenomen om zo hun debuutalbum op te nemen, Dear Love: A Beautiful Discord, die uitgebracht werd op 22 augustus 2006. Het laatste nummer van dit album heeft gastvocalen van de zanger van de metalcore-band Gwen Stacy, Cole Wallace. De demo-versie van het nummer "HTML Rulez D00d" was op hun Myspace profiel geplaatst op 1 januari 2007.

  Op 11 juli begon de website AbsolutePunk het nummer "Don't Dink and Drance" te streamen, wat resulteerde voor extra bekendheid voor de band.

  Plagues (2007)

  Het tweede album van de band, getiteld Plagues, was uitgekomen op 21 augustus 2007. Dit album had twee singles, namelijk "HTML Rulez D00d" en "Hey John, What's Your Name Again?". Beide nummers hadden bijbehorende video's, die werden gedraaid op MTV (in Amerika) en Fuse. Op 8 september 2007 stond "Plagues" op #57 in de "Billboard 200"

  Op 28 oktober 2008 werd "Plagues" opnieuw uitgebracht in een digipak, waar ook een dvd bij in zat. Op deze dvd staan de muziekvideo's van de twee singles van het album, plus beelden van The Devil Wears Prada aan het spelen op de Warped Tour van 2008 en de Ultimatour.

  Later dat jaar werd de band geïnterviewd door East Coast Romper. Daar zeiden ze dat hun grootste invloeden Underoath en Still Remains zijn, terwijl op hun officiële website juist het tegenovergestelde stond. De band had tevens een cover gemaakt van het rap nummer "Still Fly", dat officieel geschreven en uitgevoerd was door Big Tymers. Dit nummer was uitgebracht op het compilatie album Punk Goes Crunk.

  With Roots Above and Branches Below en Zombie EP (2008-heden)

  The Devil Wears Prada begon het schrijven en het opnemen van hun derde album, With Roots Above and Branches Below na het meedoen aan de Warped Tour van 2008. Vocalist Mike Hranica zei, voor het opnemen en produceren van het album, dat het album "een stuk zwaarder en grootser" wordt. Keyboardist, James Baney, deelde ook mee dat het album meer "mechanischer" was zonder hun herkenbare stijl te verliezen, terwijl drummer, Daniel Williams, zei dat het album "gekker en wilder" is dan de vorige albums. In de herfst van 2008 speelden ze voor het eerst een nummer van "With Roots Above and Branches Below" op de tour samen met Underoath, The Famine, Saosin, P.O.S. en Person L.

  The Devil Wears Prada trad op met A Day to Remember, Sky Eats Airplane en Emarosa. Tevens speelden ze op Warped Tour 2009 om hun nieuwe album te promoten.

  Op 13 maart lekte een lied uit vóór de uitgave van album, getiteld "Dez Moines". Tevens gaf de band de koper de optie om pre-orders te kopen. Deze bevatten het album, een dvd, een shirt en een kaart met een code waarop de koper "Dez Moines" en "Assistant to the Regional Manager" gratis kon downloaden.Op 5 mei 2009 werd zowel het album uitgebracht als de nieuwe website online gezet. De verkopen waren vrij goed en zorgden voor een nr. 11-positie op de Billboard 200.

  Het nummer "Dez Moines" werd uitgebracht als downloadable content voor het videospel Guitar Hero World Tour op 7 mei, terwijl het lied "Hey John, What's Your Name Again?" uitgebracht was als downloadable content voor Rock Band en Rock Band 2 op 30 juni 2009.

  The Devil Wears Prada speelde zowel op het hoofdpodium op de Warped Tour 2009 als op het iMatter Festival in Elmira, New York. Op 13 juni speelden zij het nummer "Danger: Wildman" voor het eerst live. Vocalist Mike Hranica is de eigenaar van een kleding merk genaamd Shipshape Rools Clothing, waarmee hij bands sponsort. Een fractie van de opbrengsten van Shipshape werd gedoneerd aan goede doelen, zoals Skate 4 Cancer. Per 29 september 2009 was de kledinglijn gestop en werd de naam van de online winkel veranderd naar Traditiona vanwege "legale problemen".

  Van 23 november tot 21 december 2009 toerde de band met All That Remains

  In het begin van 2010 werd bekendgemaakt dat zij waren gestemd als "Band van het jaar: 2009" door de lezers van Alternative Press en verschonen zo op de cover.

  Mike Hranica zei dat "een van de belangrijkste dingen van de Back to the Roots Tour is het spelen van een aantal nummers van het Dear Love album, die al een tijd niet waren en de komende tijd ook niet worden gespeeld."

  Na het afmaken van de ep, begon de band hun Back to the Roots Tour op 25 juni zoals ze hadden geplanned.

  Naam

  Ondanks de vele speculaties dat de band zichzelf heeft vernoemd naar de film met dezelfde titel, bestond de band al voordat de film was uitgebracht. De band had uitgelegd dat de naam geleend was van het boek, omdat deze een anti-materialistische geestestoestand zou hebben. Later kwam de band erachter dat het boek dit helemaal niet bevat. Ondanks het maken van deze fout, weigerden de bandleden de naam te veranderen en besloten ze een nieuwe betekenis te bedenken voor "The Devil Wears Prada".

  Mike Hranica: "Het is hetzelfde idee als onze teksten 'emeralds hold no hope' en anderen. Wat wij geloven dat het betekent is dat eigendommen niet van belang zijn en op een dag iedereen hier zelf achter komt. Als je voor God staat maakt het hem echt niet uit als je nou een Prada sjaal om hebt of Gucci schoenen draagt. Het is een Christelijke betekenis achter de naam, we deden het niet om modieus te zijn of iets dergelijks."

  Leden

  Huidig

  • Mike Hranica - Vocalist-screamer
  • Jeremy DePoyster - slaggitaar, zanger
  • Chris Rubey - leadgitaar
  • Andy Trick - basgitaar
  • Daniel Williams - drums
  • Jonathan Gering - keyboards, synthesizers, piano

  Vorige

  • James Baney - keyboards, synthesizers, piano

  Discografie

  Ep's

  • Zombie EP (2010)

  Demo's

  • Patterns of a Horizon (2005)

  Videografie

  • "Dogs Can Grow Beards All Over" (2006)
  • "Hey John, What's Your Name Again?" (2007)
  • "HTML Rulez D00d" (2007)
  • "Danger: Wildman" (2009)
  • "Assistant to the Regional Manager" (2010)

  Externe links

  Referenties

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.