The Smashing Pumpkins

 • The Smashing Pumpkins is een Amerikaanse alternatieverockgroep die zijn eerste single uitbracht in 1990. Met invloedrijke albums als Siamese Dream en Mellon Collie and the Infinite Sadness behoorde de groep tot de bekendste rockbands van de jaren negentig en later.

  Bezetting

  De groep bestond oorspronkelijk uit:

  • Billy Corgan (zang/gitaar)
  • D'Arcy Wretzky (bas)
  • James Iha (gitaar/zang)
  • Jimmy Chamberlin (drums)

  Ook Melissa Auf Der Maur (bas, 1999-2000), Matt Walker en Kenny Aronoff (drums) en Jonathan Melvoin en Dennis Flemion (keyboards) maakten korte tijd deel uit van de groep.

  Corgan wordt vaak als het "muzikale genie" achter de groep gezien. Na het uiteenvallen van de band in 2000 vormde hij dan ook al snel een nieuwe band, (Zwan), om vervolgens een solocarrière te beginnen. In juni 2005 kwam zijn eerste cd, getiteld 'TheFutureEmbrace', uit. Ook Iha maakte al een cd, genaamd 'Let It Come Down', en werd later gitarist van de groep A Perfect Circle. Chamberlin bracht met zijn eigen groep, Jimmy Chamberlin Complex, in 2005 een eerste cd uit. Wretzky daarentegen koos voor een leven buiten de publiciteit.

  Reünie en 'Zeitgeist'

  In juni 2005 kondigde frontman Billy Corgan middels een paginagrote advertentie in een Amerikaans dagblad aan dat hij Smashing Pumpkins nieuw leven in wilde blazen. Op 20 april 2006 werd via de website van de band bekendgemaakt dat de groep aan nieuwe nummers werkte. Deze werden gedurende de rest van het jaar opgenomen. Uiteindelijk kondigde de band aan dat het zesde studio-album, genaamd 'Zeitgeist', op 10 juli 2007 in de rekken zou liggen. Dit album bevat 12 nummers. Hun eerste optreden sinds zeven jaar deden ze in le Grand Rex te Parijs. Eind mei 2007 was de band aanwezig op Pinkpop in Nederland en een kleine week later op Rock am Ring in Duitsland.

  In april 2007 werd bekend dat gitarist James Iha en bassiste Melissa Auf der Maur geen deel meer zouden uitmaken van Smashing Pumpkins. Iha gaf de voorkeur aan het opnemen van zijn tweede solo-album. Tijdens de voorlopig laatste speelden enkel Corgan en Chamberlin nog mee. Jeff Schroeder speelde toen gitaar en Ginger Reyes was de nieuwe bassiste. Het is echter nog niet duidelijk of zij permanent zullen deel uitmaken van de groep. Op 20 maart 2009 maakte Corgan via de Pumpkins' website bekend dat Chamberlin de band verlaten had, zodat eerstgenoemde als enige nog overbleef van de originele bezetting.

  Teargarden By Kaleidyscope

  Een nieuwe drummer is, door middel van open audities, gevonden in de persoon van de toen 19-jarige Mike Byrne, die al snel op tour ging met Corgans tribute-band 'Spirits In The Sky', dat voornamelijk werk speelde van de in 2009 overleden muzikant Sky Saxon (The Seeds). Corgan maakte tevens in 2009 bekend aan een nieuw Smashing Pumpkins-album te werken dat de titel 'Teargarden By Kaleidyscope' draagt en 44 nummers gaat bevatten. Opmerkelijk is dat al deze 44 nummers geheel gratis als download worden aangeboden via de officiële website van de band. Periodiek zullen voor de verzamelaars ep's worden geperst en zodra alle 44 nummers zijn uitgebracht, zal het album in de vorm van een luxe box op de markt verschijnen.

  Er zijn reeds vijf tracks uitgebracht van het album, waarvan de eerste vier in een gelimiteerde box-set, waar er nog tien van zullen verschijnen. In de studio werkten naast Billy Corgan ook Mark Tulin (basgitaar) en Mike Byrne (drums) aan deze tracks. Toetseniste Lisa Harriton, die in de Zeitgeist-periode bij de live-optredens aanwezig was, is bezig met haar solocarrière en maakt niet langer deel uit van de band.

  Begin maart 2010 maakt ook bassiste Ginger bekend te stoppen bij The Pumpkins, omdat zij zich wil richten op haar gezin. Wederom in de vorm van open audities wordt gezocht naar een nieuwe toetsenist en bassist. De nieuwe bassist is wederom een vrouw; het gaat om Nicole Florentino, die onder andere in de jaren 90-band 'Veruca Salt' speelde. Momenteel toert de band door de USA in de nieuwe bezetting met Byrne, Schroeder en Florentino. Het zijn shows met een intiem karakter en een fris geluid. Volgens Corgan is dit de allerbeste bezetting van The Smashing Pumpkins die ooit bestaan heeft. Niet alleen muzikaal, maar ook op persoonlijk vlak klikt het erg goed tussen de bandleden.

  Optredens in Nederland

  De Smashing Pumpkins speelden in 1991 gedurende het 'Ein Abend in Wien'-festival in Rotterdam voor het eerst in Nederland, waar onder meer ook generatiegenoot Nirvana optrad. Een jaar later speelden ze ook op het Metropolis Festival aldaar. Zij vielen daar op, naast het snoeiharde optreden, door te spelen in bloemetjesjurken. In 1993 stond Smashing Pumpkins op de eerste editie van het Lowlands-festival. De groep stond drie keer op Pinkpop: in 1994, 1998 en 2007. In februari 2008 traden ze op in de Brabanthallen in 's-hertogenbosch tijden de Zeitgeist tour. In november 2011, traden de Smashing Pumpkins op in de Heineken Music Hall te Amsterdam. Op 26 juli 2013 stonden de Smashing Pumpkins in Paradiso, Amsterdam gevolgd door een concert op 27 juli 2013 in 013 Tilburg.

  Discografie

  Video & dvd

  • 1993/2002 – Vieuphoria
  • 2001 – The Smashing Pumpkins Greatest Hits
  • 2008 - If All Goes Wrong

  Externe links

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.