Nolwenn Leroy

  • Nolwenn Leroy (Saint-Renan, 28 september 1982) is een Franse zangeres.

    Levensloop

    Op vierjarige leeftijd verlaat ze Saint-Renan om achtereenvolgens in Parijs, Rijsel en Guingamp te gaan wonen. In 1992 verlaat haar vader, profvoetballer Jean-Luc Le Magueresse) de familie. Na een reeks van omzwervingen gaat ze in 1993 samen met haar zus en moeder bij haar grootouders in Saint-Yorre wonen.

    Op aanraden van haar muziekleraar op het Collège des Célestins te Vichy gaat ze vioollessen nemen.

    In juli 1998 wordt ze door de Rotary Club van Vichy gekozen om een jaar naar Cincinnati, Ohio in de Verenigde Staten van Amerika te gaan. Bij terugkeer besluit ze klassieke zanglessen te nemen.

    In 2001 schrijft ze zich in bij de faculteit rechten van Clermont-Ferrand (specialisatie Anglo-Amerikaans recht) met het idee van een diplomatieke carrière bij de Verenigde Naties of een non-gouvernementele organisatie in haar achterhoofd in het geval dat de muziekwereld niet bevalt.

    Als ze Star Academy ziet (zelfde format als Starmaker en Operacion Triunfo) is ze gefascineerd door de zanglerares Armande Altaï en besluit zanglessen bij haar te nemen. Om dit te betalen heeft ze een bijbaantje als caissière.

    Ze wordt geselecteerd om mee te doen in de tweede serie en wint deze reeks.

    4 maart 2003 komt haar eerste album uit genaamd Nolwenn waar Pascal Obispo, Lara Fabian, Laurent Voulzy, Lionel Florence en Daniel Lavoie bijdragen. Het is snel een groot succes (meer dan 700 000 verkochte exemplaren, mede door het succes van de singles Cassé et Suivre une étoile. In hetzelfde jaar gaat Nolwenn op tournee door heel Frankrijk.

    Haar tweede album Histoires naturelles, geproduceerd door Laurent Voulzy en Franck Eulry is uitgekomen op 5 december 2005 en verkrijgt binnen enkele weken de platina status. Van het album zijn eind 2006 al meer dan 400.000 exemplaren over de toonbank gegaan. De eerste single Nolwenn Ohwo !, geschreven door Alain Souchon en Laurent Voulzy gaat meteen naar de eerste positie van de hitparade. Ze is daardoor de eerste Star Academy artiest die twee nummer 1 hits in Frankrijk heeft.

    Het boek

    Patrick Castells en Christophe Abramowitz hebben Nolwenn in de zomer van 2005 gevolgd en hebben een boek over de zangeres gemaakt. (ISBN 2753300240) Alle beeldrechten worden door Nolwenn gedoneerd aan de stichting van de Abbé Pierre.

    Discografie

    Albums

    • 2003 : Nolwenn
    • 2005 : Histoires naturelles
    • 2007 : Histoires Naturelles Tour 2007
    • 2008 : Bretonne
    • 2012 : Ô filles de l'eau

    Singles

    • 2003 : Cassé
    • 2003 : Une femme cachée
    • 2003 : Suivre une étoile
    • 2004 : Inévitablement
    • 2004 : Le dernier mot (alleen uitgebracht in Canada)
    • 2005 : Nolwenn Ohwo !
    • 2006 : Histoire Naturelle
    • 2006 : Mon ange
    • 2006 : J'aimais tant l'aimer
    • 2007 : Reste encore
    • 2009 : Faut-il, faut-il pas ?
    • 2010 : Textile schizophrénie
    • 2010 : Suite Sudarmoricaine
    • 2010 : Mná na h-Éireann
    • 2010 : La Jument de Michao
    • 2011 : Tri martolod
    • 2011 : Brest
    • 2011 : Moonlight Shadow
    • 2012 : Juste pour me souvenir

    Prijzen

    • NRJ Music Awards :
      • Révélation francophone 2004) (Franstalige ontdekking)
      • Étoile de la sensibilité (2006) (ster van de gevoeligheid)
      • Étoile chérie FM (2006) (ster Chérie FM, een radiozender)

    Externe link

    Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.