Siobhán Donaghy

 • Siobhán Emma Donaghy (Londen, 14 juni 1984) is een Brits-Ierse zangeres. Tot september 2001 maakte ze deel uit van de Sugababes. Nadat ze vanwege verschillende redenen uit de groep stapte, begon ze een solocarrière. Ze bracht al vijf singles en twee albums uit, maar geen ervan leverde het gehoopte succes op.

  Sugababes

  In 2001 brachten de Sugababes, die destijds naast Donaghy uit Mutya Buena en Keisha Buchanan bestond, hun eerste single uit: "Overload". Daarna volgde het debuutalbum "One Touch" en de singles "New Year", "Run For Cover" en "Soul Sound". De eerste en de derde single werden, net als het album, ook in Nederland uitgebracht. Gedurende een druk tourschema besefte Donaghy dat ze niet tevreden was met haar rol in de groep. Ze had het idee dat Buchanan, Buena en de managers van de Sugababes haar in een muzikale richting duwden, waar ze zich niet in thuis voelde. Ze raakte depressief en besloot daarom de band te verlaten. Op haar profiel op Myspace liet Donaghy het publiek weten dat de ware reden dat ze de Sugababes verliet, was dat ze nooit goed overweg kon met bandlid Buchanan. Donaghy citeerde haar als 'pestkop'. De zangeres ontkende hiermee het oorspronkelijke persbericht van haar opstap. Namelijk dat ze tijdens een interview in Japan zich excuseerde om naar het toilet te gaan, maar niet terug kwam en met het vliegtuig terug naar Engeland vloog. Volgens Donaghy gooiden mensen van het management van de Sugababes dit gerucht de wereld in om haar zwart te maken. Met Buena (inmiddels ook een ex-lid van de Sugababes) heeft Donaghy nog steeds contact.

  Solocarrière

  Nadat Donaghy de Sugababes in 2001 plotseling verliet, kreeg ze een contract bij London Records, hetzelfde label dat ook de Sugababes in hun beginperiode onderdak bood. Haar eerste single "Overrated" kwam in juni 2003 uit en werd ook in Nederland uitgebracht. In Engeland reikte het nummer naar nummer 19 in de hitlijsten; in Nederland flopte het genadeloos. Een tweede single "Twist Of Fate" kwam in Engeland niet hoger dan nummer 52. Twee weken na de release van "Twist Of Fate" kwam het debuutalbum van Donaghy, "Revolution In Me", uit. Hoewel het zeer goede kritieken kreeg, kwam het album zeer teleurstellend niet hoger dan nummer 117 in de Engelse hitlijsten. Door tegenvallend succes dropte de platenmaatschappij Donaghy.

  In 2005 tekende ze een nieuw contract bij Parlophone Records voor vijf albums. Haar recentste en tweede album "Ghosts" had iets meer succes en reikte nummer 92 in Engeland en nummer 140 in Ierland. Dit tegenvallende succes komt doordat het album al maanden voor de release was uitgelekt. Een feit waar fans van de zangeres erg boos over waren, omdat dit de verkoop van het album in de weg heeft gestaan. De eerste single "Don't Give It Up" behaalde nummer 45 van de hitlijsten in Engeland. In juni 2007 verscheen - enkele weken voor de release van het album - de single "So You Say" die op nummer 26 in England stond.

  Discografie

  Singles

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.