Shakatak

  • Shakatak is een Britse jazz-funkgroep, gesticht in 1980 en nog steeds actief. In de jaren 80 stond de groep geregeld in de hitlijsten. Wie enkel de singles kent zou de groep misschien onder "supermarktmuziek" catalogeren, maar dat doet deze jazz/funk-muzikanten onrecht. Dat blijkt vooral bij live-optredens.

    Groepsleden

    De basisbezetting is:

    • Jill Saward (zang, percussie, fluit)
    • Bill Sharpe (keyboards)
    • Roger Odell (drums)
    • George Anderson (bas)
    • Keith Winter (gitaar)

    Biografie

    Vanaf hun eerste single ("Steppin", gecomponeerd door Bill Sharpe) genoot de groep reeds bekendheid in het Verenigd Koninkrijk, maar het was "Easier said than done" uit 1981 dat de groep bij een ruim publiek bekend maakte. Dit nummer had ook de typische structuur die veel van hun nummers herkenbaar maakt: een gezongen refrein met instrumentale strofes, vaak gedomineerd door variaties op piano. Vanaf "Down on the Street" werd Jill Saward vaste zangeres. Het succes breidde zich wereldwijd uit. Hierop volgde ook een eerste live-album. Het grote succes in Japan, met onder andere het winnen van de Silver Award van het Tokyo International Song Festival resulteerde in de opdracht tot een jaarlijks album exclusief voor de Japanse markt, wat van 1986 tot 1991 ook effectief gebeurde. De jaren 90 kenmerkten zich door verder succes in de Verenigde Staten, met twee albums op nummer 1 in de "contemporary jazz charts". De groep treedt nog geregeld op, vooral op jazz-festivals, overal ter wereld.

    Discografie

    Albums

    • 1981: Drivin' Hard
    • 1982: Night Birds
    • 1982: Invitations
    • 1983: Out of This World
    • 1984: Down on the Street
    • 1984: Shakatak Live in Japan (live)
    • 1985: Live! (February 1985) (live)
    • 1985: City Rhythm
    • 1986: Into the Blue (Enkel in Japan)
    • 1987: Golden Wings (Enkel in Japan)
    • 1988: Manic and Cool
    • 1988: Da Makani (Enkel in Japan)
    • 1989: Niteflite (Enkel in Japan)
    • 1989: Turn the Music Up
    • 1990: Fiesta (Enkel in Japan)
    • 1990: Christmas Eve (Enkel in Japan)
    • 1991: Bitter Sweet
    • 1991: Utopia (Enkel in Japan)
    • 1993: Street Level
    • 1993: Under the Sun
    • 1993: The Christmas Album
    • 1994: Full Circle
    • 1996: Let's Start over Again
    • 1997: Let The Piano Play
    • 1998: View From The City
    • 1998: Live at Ronnie Scott's
    • 2001: Under Your Spell
    • 2003: Blue Savannah
    • 2005: Easier Said Than Done (live album)
    • 2005: Beautiful Day
    • 2007: Emotionally Blue
    • 2009: Afterglow
    • 2011: Across The World
    • 2014: On the Corner

    Compilaties

    • 1988: The Very Best of Shakatak
    • 1988: The Coolest Cuts
    • 1990: Perfect Smile (Enkel in de VS)
    • 1991: Open Your Eyes (Enkel in de VS) (bevat één nieuw nummer: Hungry)
    • 1991: Remix Best Album
    • 1991: Night Moves
    • 1996: The Collection
    • 1996: Jazz Connections Volumes 1-6 (compilatie van de Japanese albums)
    • 1998: Shinin' On
    • 1999: Magic
    • 1999: Jazz In The Night
    • 2000: The Collection Volume 2
    • 2002: Dinner Jazz
    • 2003: Smooth Solos
    • 2008: The Best Of Shakatak
    • 2008: The Ultimate Collection
    • 2009: The Coolest Cuts 12" Mixes Volume 1
    • 2009: The Coolest Cuts 12" Mixes Volume 2

    Singles

    • 1980
      • "Steppin'"
    • 1981
      • "Feels Like the Right Time"
      • "Living in the UK"
      • "Brazilian Dawn"
      • "Easier Said Than Done"
    • 1982
      • "Night Birds"
      • "Streetwalkin'"
      • "Invitations"
      • "Stranger"
    • 1983
      • "Dark Is the Night"
      • "If You Could See Me Now"
    • 1984
      • "Down on the street"
      • "Don't Blame It on Love"
      • "Watching You"
    • 1985
      • "Day by Day" (met Al Jarreau)
    • 1987
      • "Mr Manic and Sister Cool"
    • 1988
      • "Dr! Dr!"
      • "Time Of My Life"
    • 1989
      • "Turn The Music Up"

    Externe link

    Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.