Alistair Griffin

 • Alistair Richard Griffin (Middlesbrough, 1 november 1977) is een Engelse zanger en songwriter. Hij verwierf enige bekendheid na zijn deelname aan Fame Academy 2, een televisieprogramma van de BBC. Hij onderscheidde zich altijd van andere muzikanten door het genre van zijn muziek. Zijn muzieknummers bevatten invloeden van klassieke rockmuziek en Britpop tot Engelse en Amerikaanse folk. Tijdens een interview heeft hij ooit eens de vraag beantwoord van vanwaar zijn hij zijn muzikale invloed haalt met: I think to write music you have to listen to a lot of different music, especially if you write for other people. I listen to a lot of the classic songwriters such as The Beatles and in particular The White Album. I also listen to Bob Dylan and more recently have started listening to Leonard Cohen. I equally listen to anthemic big chorus writers such as Noel Gallagher and Brandon Flowers. I think the more you listen to the more you develop.

  Vertaling: Ik denk dat je, om muziek te kunnen schrijven, je moet luisteren naar veel verschillende genres. Dit is vooral het geval als je nummers schrijft voor andere mensen. Ik luister veel naar klassieke songwriters zoals The Beatles, en dan vooral naar hun The White Allbum. Ik luister ook naar Bob Dylan en meer recent ben ik beginnen luisteren naar Leonard Cohen. Ik luister ook naar songwriters die schrijven voor grote koren, zoals Noel Gallagher en Brandon Flowers. I ben ervan overtuigd dat als je naar meer luistert, dat je meer ontwikkelt.

  Vroege carrière

  Tijdens zijn studentenjaren was hij al bezig met het zingen en schrijven van liedjes. Hij ging naar het York St John College, waar hij met enkele anderen een kleine muziekband vormde. Hiermee schuimden ze de straten van York af. In 2001 trad hij op als zanger van de band Sugartown. Samen met Stuart Hanna schreef hij het nummer Fade away. Het nummer werd opgenomen in de slaapkamer van Stuart Hanna en werd gespeeld door de band Pulse, waar Griffin lid van geweest is. Ze deden met het nummer mee aan een muziekwedstrijd van de Britse radiozender Radio 2, maar het nummer haalde de finales niet. Griffin werkte in Duitsland enige tijd samen met DJ Sammy. Hij deed ook auditie voor de boyband Blue, maar werd niet gekozen. Dit werd later ontkend door Griffin zelf, die het afdeed als een roddel van de pers.

  Fame Academy

  In 2002 deed Griffin voor het eerst mee aan Fame Academy, maar hij geraakte niet tot in de liveshows. In 2003 deed hij terug mee aan Fame Academy 2. Hij geraakte door de inleidende rondes dankzij de vele stemmen van de kijkers. Hoewel de jury, onder anderen Richard Park, hem beschreef als 'middelmatig' en zijn stem als 'nasaal', won Griffin de sympathie van de kijkers door zijn gevoel voor humor en zijn vrolijke karakter achter de schermen. Ook de zangcoaches noemden hem weinig origineel en boybandachtig, maar Robin Gibb van de Bee Gees zei dat hij een uniek talent had als songwriter en een redelijke goede stem. Uiteindelijk ging hij naar de finales en behaalde hij de tweede plaats. De eerste plaats ging naar Alex Parks.

  In de eerste show zong hij 'If you come back' van Blue en 'Wherever you will go' van The Calling. In de tweede show zong hij Everything I own van Bread. Zowel Griffin als Parks zongen een duet met Daniel Bedingfield. Daarna zong hij een eigen nummer, 'Bring it on'. Na een laatste duet met Parks, werd Parks uiteindelijk de winnaar. Ze zongen samen 'Let it be' van The Beatles. Daniel Bedingfield schijnt na de wedstrijd aan Griffin zijn verontschuldigingen aangeboden te hebben. Zijn voorkeur voor de sympathieke Alex Parks was zeer duidelijk te zien op het scherm, maar dit was niets vergeleken met zijn uitroep: Just Vote for Alex!.

  Over Fame Academy heeft Griffin ooit het volgende gezegd: It helped open some doors that would otherwise have been closed to me, but equally closed quite a few which may have something to do with why it has taken me so long to come back from it all. Fame Academy was a bizarre, surreal and wonderful experience. I think it’s fair to say it was a bit of a double-edged sword in terms of how it shaped my future musically. It was a good experience and taught me a great deal about the music industry while also giving me the exposure I needed and was desperately failing to obtain going it alone for all the years previously.

  Vertaling:het heeft geholpen door een paar deuren te openen die anders misschien gesloten waren gebleven. Aan de andere kant heeft het ook andere deuren gesloten en dit kan een van de redenen zijn waarom ik er zo lang over gedaan heb om erna terug te komen. Fame Academy was een bizarre, surreële en fantastische ervaring. Ik denk dat ik eerlijk ben als ik zeg dat het een beetje een tweesnijdend zwaard was op gebied van zijn invloed op mijn verdere muzikale toekomst. Het was een goede ervaring en ik heb er veen geleerd over de muziekindustrie. Verder gaf het me ook de openbaarheid die ik nodig had en die ik in de jaren daarvoor niet had kunnen verkrijgen.

  Latere carrière

  In 2003 werd het nummer 'Bring it on/My Lover's Prayer' op single uitgebracht. Het volgende jaar verscheen het album Bring it on, waarop veertien nummers stonden. In datzelfde jaar zong hij enkele duetten met Phil Collins en Robin Gibb. Hij vergezelde ook enige Simon Waggott (een muzikant en een oude vriend van hem). Ook gaf hij een tijdje soloconcerten, soms ook met de band Riccardo. In de maand april van 2006 maakte hij het publiekelijk dat hij een eigen band aan het vormen was en niet meer als soloartiest wilde doorgaan. De band heette Albion en werd gelanceerd in juli van hetzelfde jaar. Het bleek uiteindelijk niet te werken en zonder een gegronde reden te geven, ging de band in augustus 2007 uiteen. De groep had een paar gratis te downloaden nummers gemaakt. Na het uiteenvallen van de band gaf hij te kennen terug als soloartiest te spelen.

  Vergezeld van fans en lokale beroemdheden speelde Griffin mee voetbal met het Middlesbrough-team. Dit gebeurde in september 2007. De wedstrijden duurden een week lang, met zeven spelers per team, en werden gespeeld voor het goede doel. In de laatste 30 seconden van de wedstrijd scoorde hij het winnende doelpunt. De match werd gespeeld tegen West Ham. Door het prijzengeld van 100.000 pond konden twee lokale liefdadigheidsorganisaties geholpen worden. In de periode erna schreef hij verscheidene nieuwe nummers. Deze werden live gespeeld in mei 2008 met zijn eigen band, een en ander tijdens een korte tournee met de Engelse band Ivyrise.

  In 2007 kreeg Griffin wereldwijd media-aandacht voor zijn eigen bewerking van 'Hallelujah', een nummer van Leonard Cohen. De bewerking was een eerbetoon aan de voetbalspeler Mark Viduka.

  Just Drive, zijn eerste officiële single na 'You and Me (Tonight)', werd door de BBC gebruikt aan het eind van hun uitzending van de Grand Prix Formule 1 van Abu Dhabi 2010. Het nummer is in 2012 opnieuw opgenomen en zal gebruikt worden als nummer voor een Britse en gloednieuwe televisiezender, namelijk Sky Sports F1TM HD. Alistair Griffin heeft hierover gezegd: "F1TM was the inspiration behind Just Drive and I always hoped it would strike a chord with fans of motorsport. To have Sky Sports F1TM HD take Just Drive as its theme tune is absolutely amazing. There is a history of anthemic songs associated with F1TM and I would love for Just Drive to become one of those songs.”

  De producer van de nieuwe zender, Martin Turner, zei dat hij 'Just Drive' geschikt vond omdat het bijdraagt aan het gevoel van drama en historie dat, volgens hem, eigen is aan Formule 1.

  Discografie

  Albums

  Het nummer Save This Day en Silent Suicide staan beiden zowel op het het album Albion Sky als op de EP Mogganaut#. De versies van Save This Day verschillen echter.

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.