A Balladeer

 • A balladeer is een band uit Amsterdam, gevormd rond zanger en liedjesschrijver Marinus de Goederen.

  De band won eind 2002 de 3FM BuZz Award en het jaar erop de publieksprijs in de finale Singer-songwriter van de Grote Prijs van Nederland. Sindsdien verzorgt de band tal van voorprogramma's voor onder meer Saybia, BLØF, Keane en Silkstone. Begin 2004 kwam de band met de eerste ep Rumor Had It. De ep, met daarop 4 songs, waaronder de titelsong en They've shut down Marks & Spencer (over het gelijknamige warenhuis), kreeg lovende kritieken en veel airplay op diverse landelijke radiostations. In 2005 bevond de band zich in de Belgische ICP-studio's te Brussel voor het debuutalbum, getiteld Panama, dat op 5 mei 2006 bij EMI Music verscheen. Swim with Sam was de eerste single van het album en kreeg airplay op diverse radio- en televisiestations. De song is gebaseerd op de personage uit het boek Held van Beroep van Adriaan Jaeggi. De single bereikt in juni 2006 de 11e plaats in de Mega Top 50. Het album komt de Album Top 100 binnen op positie 30.

  A balladeer bestaat op dit moment uit drie man; zanger/liedschrijver Marinus de Goederen, gitarist Erik Meereboer en drummer Tijs Stehmann. Bassist Walter Wilhelm heeft de band eind 2004 verlaten. BLØF-bassist Peter Slager speelde de baspartijen voor het debuutalbum in. Op het podium wordt het trio bijgestaan door Arn Kortooms (ex-Soundsurfer) en Gertjan van der Weerd.

  Op 8 september 2006 verscheen de tweede single van a balladeer, 'Fortune Teller'. Dit nummer is opnieuw gemixt door producer Gordon Groothedde (Intwine, The Sheer en IOS) en haalt uiteindelijk de Top 20 van de Mega Top 50. Een dag later stond de band in het voorprogramma van het 1000e concert van BLØF.

  Begin 2007 won a balladeer een Zilveren Harp. Op 8 februari 2007 kwam de derde single van het album, Panama, uit op vier verschillende formats: op cd-single, maxi-single (inclusief het nog niet eerder uitgebrachte Caretaker), 7" vinyl en als internetdownload op diverse legale sites. Ook Robin II weet de Top 20 van de Mega Top 50 te halen.

  Op 29 augustus 2008 verscheen het tweede album van a balladeer: Where Are You, Bambi Woods?.

  Bandleden

  Huidige bezetting

  • Marinus de Goederen (Alphen aan den Rijn, 4 januari 1974) - zang, piano, akoestische gitaar
  • Tijs Stehmann - drums
  • Arn Kortooms - basgitaar (uitsluitend bij liveoptredens)
  • Gertjan van der Weerd - toetsen (uitsluitend bij liveoptredens)

  Voormalige bandleden

  • Walter Wilhelm - basgitaar (gedurende de periode 2003 - 2004)
  • Erik Meereboer - gitaar, zang (gedurende de periode 2003 - 2010)

  Discografie

  Singles

  Trivia

  • De titel van het debuutalbum Panama is afkomstig van het kinderboek "Oh, wie schön ist Panama!" van de Duitse schrijver Janosch. Het gaat over een tijger en een beer die op zoek gaan naar Panama, het land van hun dromen.
  • De titelsong 'Panama' staat als hidden track op het album.
  • Op de hoes van het album staat een foto die in augustus 1982 is genomen van een ongeluk op de Duitse autobahn dat de leadzanger heeft meegemaakt.
  • Een volledige bandversie van de titeltrack van Panama is terug te vinden op de singles van 'Robin II'
  • De titel van de eerste single van het debuutalbum Panama, Swim With Sam, is vernoemd naar de 15-jarige hoofdpersonage uit het boek "Held van Beroep" van Adriaan Jaeggi: Sam.
  • Sinds 2003 stond a balladeer in de voorprogramma's van onder andere BLØF, Skik, Saybia, Keane, The Feeling, Live en Maria Mena.
  • De single Poster Child, afkomstig van het album Where Are You, Bambi Woods?, gaat over de vermoorde Amerikaan Matthew Shepard.

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.