Le Pingouin

Carla Bruni

 • Carla Bruni, voluit Carla Gilberta Bruni Tedeschi, (Turijn, 23 december 1967) is een Italiaans-Frans model en singer-songwriter. Na haar huwelijk, begin 2008, met de Franse president Nicolas Sarkozy werd ze "première dame" (first lady) van Frankrijk.

  Levensloop

  Haar stiefvader Alberto Bruni Tedeschi (haar biologische vader is de Italiaans-Braziliaanse kruideniersmagnaat Maurizio Remmert) was mede-eigenaar van het Pirelli-concern en haar moeder Marysa Borini is een concertpianiste. Haar oudere zus is de actrice Valeria Bruni Tedeschi. Toen Carla vijf jaar oud was vertrok het welvarende gezin naar Frankrijk, uit angst voor ontvoeringen door de Rode Brigades. Later bezocht ze een kostschool in Zwitserland. Na haar terugkomst begon ze een studie architectuur in Parijs, maar maakte haar studie niet af.

  Modewereld

  Als negentienjarige begon ze een carrière als model en op twintigjarige leeftijd was zij al één van de meest succesvolle modellen op de catwalk met een jaarinkomen van 7,5 miljoen dollar. In deze jaren werd zij beroemd door affaires met beroemdheden als Mick Jagger, Eric Clapton, Donald Trump, Kevin Costner en Vincent Pérez. Ze is een aantal jaren getrouwd geweest met Raphaël Enthoven. Samen kregen zij in 2002 een zoon, Aurélien.

  Singer-songwriter

  In 1998 verliet zij de modewereld en stortte zich op het schrijven en zingen van chansons. In 2003 verscheen haar debuutalbum Quelqu’un m’a dit. Dit album, met nummers in de stijl van Joni Mitchell en Serge Gainsbourg werd goed ontvangen.

  In 2004 won Carla Bruni een EBBA. De European Border Breakers Awards zijn prijzen die jaarlijks worden uitgereikt aan tien jonge veelbelovende Europese artiesten die het jaar ervoor succesvol buiten de eigen landsgrenzen debuteerden.

  In april 2013 verscheen Bruni's vierde album, French Little Songs.

  Huwelijk met Nicolas Sarkozy

  Op 17 december 2007 werden in de Franse pers foto's gepresenteerd van president Nicolas Sarkozy en Carla Bruni. Op 2 februari 2008 zijn ze getrouwd. Enkele Franse media werden in juni 2007 beboet, omdat ze naakfoto's van de presidentsvrouw hadden gepubliceerd zonder toestemming van de fotografen. Op 19 oktober 2011 werd het eerste gemeenschappelijke kind van het echtpaar, een dochter (Giulia) geboren.

  Rel met Colombia

  Bruni kreeg het aan de stok met de Colombiaanse minister van Buitenlandse zaken, Fernando Araújo, toen ze op haar derde album Comme si de rien n'était in het lied Tu es ma came verwees naar Colombiaanse cocaïne. De minister liet weten "not amused" te zijn.

  Films

  Bruni speelde ook mee in een aantal films. Zo speelde ze zichzelf in de fims Prêt-à-Porter (1994), Paparazzi (1998) en Somebody Told Me About. . . Carla Bruni (een documentaire uit 2009). In de film Midnight in Paris (2011) van Woody Allen speelde ze de rol van museumgids.

  Discografie

  Singles

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.