Lulu

 • Marie , artiestennaam Lulu (Lennoxtown (East Dunbartonshire), 3 november 1948) is een Schotse zangeres.

  Carrière

  Met haar versie van Shout! heeft ze in 1964 op 15-jarige leeftijd een grote hit. Haar singles worden uitgebracht door Decca. Ook in 1965 behaalt ze de Britse top 10 met Leave a little love. In 1966 toert ze door Polen en wordt zo de eerste Britse zangeres, die live optreedt achter het IJzeren Gordijn. Haar singles worden echter geen hits meer. Ze tekent een contract met Columbia en de eerste single op dat label, The boat that I row geschreven door Neil Diamond, wordt een top tien hit.

  In 1967 staat de single Let's pretend in de Britse hitparade. De b-kant heet To Sir, with love en is de titelsong uit de gelijknamige film waarin ze acteert naast Sidney Poitier. In de Verenigde Staten bereikt het de eerste plaats in de Billboard Hot 100 en wordt er tevens de bestverkochte single van 1967.

  In 1969 treedt ze namens het Verenigd Koninkrijk aan op het Eurovisiesongfestival met het liedje Boom bang-a-bang en behaalt hiermee de 2de overwinning voor haar vaderland binnen. Ze moet die overwinning echter delen met Frankrijk, Spanje en Lenny Kuhr uit Nederland, die evenveel punten behalen. Het reglement voorziet er niet in om bij een gelijke eindstand van verschillende liedjes een winnaar te selecteren. Het reglement wordt danook direct veranderd om iets dergelijks in de toekomst te voorkomen. Ondanks haar zege op het festival duurt het tot 1974 voor zij opnieuw een hit scoort. Dit is met The man who sold the world, geschreven en geproduceerd door David Bowie. Ook zingt zij in 1974 de titelsong van de James Bondfilm The Man with the Golden Gun. Het wordt echter geen hit. In 1993 vragen de leden van de groep Take That haar om een solo te zingen op hun single Relight my fire. De single bereikt de eerste plaats. Voor Lulu is de eerste keer, 31 jaar na haar hitparadedebuut. In 2002 staat ze met Ronan Keating in de hitparades genoteerd met We've got tonight. Lulu treedt nog geregeld op. In de populaire serie Absolutely Fabulous verschijnt ze in een aantal afleveringen als zichzelf. In april 2015 brengt ze een nieuw album uit, Making life rhyme met grotendeels zelfgeschreven songs. Ze is dan na vijftig jaar weer terug bij haar eerste platenlabel Decca.

  Privé

  In 1969 trouwt ze met Maurice Gibb van de Bee Gees; na 4 jaar eindigt dit huwelijk kinderloos. In 1977 trouwt ze met kapper John Frieda, dit huwelijk eindigdt ook in een scheiding in 1991.. Vanaf 2000 heeft ze haar naam veranderd in Lulu Kennedy-Cairns, de achternaam van haar biologische moeder.

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.