Tindersticks

 • Tindersticks is een Britse popgroep, die in 1992 werd opgericht. Kenmerkend voor de muziek van de band zijn de literaire, vaak mompelend voorgedragen teksten en de melancholische muzikale omlijsting. Het merendeel van de nummers is geschreven in een driekwartsmaat.

  Op albums van de band doet telkens een groot aantal muzikanten mee, maar de kern van de groep bestaat momenteel uit Stuart Staples (zang), keyboardspeler David Boulter, gitarist Neil Fraser, bassist Dan McKinna en drummer Earl Harvin.

  Het eerste, titelloze, album uit 1993 werd met zeer positieve recensies ontvangen en uiteindelijk door het muziekblad Melody Maker verkozen tot album van het jaar. Voor het tweede album werd onder andere samengewerkt met Carla Torgerson van de Walkabouts. Net als de voorganger kreeg het album geen titel mee, en net als de voorganger waren de recensies weer laaiend enthousiast. Menig muziekjournalist nam het album mee in zijn eindejaarslijstje.

  In 1996 verzorgde de band de muziek bij Claire Denis' film Nenette et Boni. De soundtrack bestond uit oud en nieuw materiaal. Ook bracht de band de single A Marriage Made In Heaven uit, een duet met actrice Isabella Rossellini.

  Critici die de band verweten inwisselbare platen af te leveren werden de mond gesnoerd met Simple Pleasure (1999). De opvolger van Curtains liet een drastische muzikale koerswijziging zien. De stemmige strijkers maakten plaats voor een toegankelijker soulgeluid. Deze warmere muzikale omlijsting is ook op platen als Can Our Love... (2001) en Waiting For The Moon (2003) terug te vinden.

  In 2005 werd onder de naam Working For The Man een verzamelalbum uitgebracht. Van zanger Staples verscheen eveneens in 2005 het soloalbum Lucky Dog Recordings 03-04. Een jaar later volgde Leaving Songs.

  In april 2007 werd de BBC Sessions-cd van de band uitgebracht, waarop live-versies zijn verzameld die door de jaren heen in de radiostudio's van de BBC zijn opgenomen.

  Op 28 april 2008 verscheen het album The Hungry Saw, waarop onder andere drummer Thomas Belhom als gastmuzikant is te horen. Tindersticks bestaat nu nog uit drie leden: Staples, Boulter en Fraser.

  Begin 2010 werd het album Falling down a mountain uitgebracht en in 2012 verscheen The something rain.

  Discografie

  Singles

  Referenties

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.