Gilles Ecoute Un Disque De Rap Et Fond En Larmes

Abd Al Malik

 • Voor het artikel over de kalief van de Omajjaden, zie Abd al-Malik.

  Abd al Malik (Arabisch:عبد الملك بن مروان) (Parijs, 14 maart 1975) is een Franse schrijver, dichter en rapper van Congolese afkomst. Zijn teksten kenmerken zich door een ruime vocabulaire, geweldloze teksten en een visie op de Franse maatschappij waarin met name tolerantie, diplomatie en het zelfbewustzijn benadrukt worden.

  In 2008 werd hij geridderd tot de Franse Orde van Kunst en Letteren, wegens zijn verdiensten op het gebied van kunst en letterkunde in de populaire media.

  Biografie

  In 1975 werd Al Malik geboren te Parijs onder de naam Régis Fayette-Mikano. Zijn vader was een hoge Congolese functionaris en had een gezin van zes broers en zussen. Tussen 1977 en 1981 brengt Malik zijn leven door in Brazzaville, de hoofdstad van de Republiek Congo. Eenmaal terug in Frankrijk vestigt het gezin zich in Straatsburg, waar hij komt te wonen in de achterstandswijk Neuhof.

  Na de echtscheiding van zijn ouders, vertrekt zijn vader en blijven de kinderen achter met de moeder. In een omgeving met criminaliteit, relatieve armoede en diverse maatschappelijke problemen ontplooid Régis zich tot drugsdealer en zakkenroller. In deze periode studeert hij af in filosofie en letterkunde en raakt hij op 16-jarige leeftijd bekeerd tot de islam. Régis Fayette-Mikano ging voortaan door het leven als Abd al Malik. Zijn nieuwe naam stond symbool voor zijn nieuwe identiteit. Samen met zijn oudere broer Bilal en zijn neef Aissa vormt hij de rapformatie NAP, dat voluit staat voor: New African Poets.

  Met de jaren verwerven de New African Poets een bescheiden populariteit in het Franse rapcircuit. Als moslim belandt Malik ondertussen in een antiwesters netwerk, waardoor hij uitgroeide tot een moslimextremist. Achteraf verwijt hij dit aan verkeerde invloeden, die jongeren zouden manipuleerden, waardoor ze vervreemd zouden raken van de maatschappij en een extremistisch gedachtegoed kweken. Naar eigen zeggen doorbrak hij deze ban door in te zien dat de ware vreedzame Islam niet voor deze principes staat. Sindsdien benadrukt Malik dit in een aantal van zijn teksten, waaronder in zijn boek "Qu'Allah bénisse la France".

  In de populaire media vertegenwoordigt Malik de Islam als vreedzaam geloof. Zijn teksten zijn vaak maatschappijkritisch met een positieve inslag, waarin hij oproept tot tolerantie, diplomatie en het zelfbewustzijn. Door meerdere muziekstijlen als rap, jazz en slam te combineren weet hij aansprekende en inspirerende muziek te maken voor jeugd en volwassenen. In deze muziek refereert hij ook naar literatuur of andere artiesten, waaronder Jacques Brel. In 2007 nam hij deel aan een project in de strijd tegen het analfabetisme. In 2008 werd hij geridderd tot de Franse Orde van Kunst en Letteren, wegens zijn verdiensten op het gebied van kunst en letterkunde in de populaire media.

  Privé

  Abd al Malik is sinds 1999 getrouwd met de Frans-Marokkaanse zangeres Nawell Azzouz, beter bekend onder de artiestennaam Wallen, met wie hij sinds 2001 één zoon heeft, genaamd Muhammed Hamza.

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.