Liam Neeson

 • William John (Liam) Neeson (Ballymena, 7 juni 1952) is een Noord-Iers acteur. Hij werd in 1994 genomineerd voor onder meer een Academy Award voor zijn hoofdrol in Schindler's List. Hij werd genomineerd voor Golden Globes voor Schindler's List, Michael Collins en Kinsey. Voor Michael Collins werd Neeson op het Filmfestival van Venetië 1996 daadwerkelijk uitgeroepen tot beste acteur.

  Biografie

  Neeson was sinds zijn filmdebuut in Pilgrim's Progress (1978) meer dan vijftig keer op het witte doek te zien. Tot zijn grootschaliger rollen behoren onder meer die in Schindler's List, Rob Roy, Michael Collins en Star Wars: Episode I: The Phantom Menace (als Qui-Gon Jinn).Neeson werd een Officer of the Order of the British Empire in 1999. Hij is in Ierland ambassadeur voor UNICEF.

  Neeson trouwde in 1994 met Natasha Richardson en kreeg met haar twee zonen. Richardson overleed op 18 maart 2009 na een ski-ongeval in Canada waarbij ze ernstig hoofdletsel opliep.

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing