De Jeugd Van Tegenwoordig

 • De Jeugd van Tegenwoordig is een Nederlandse rapformatie, die in 2005 bekend werd met Watskeburt?!. De leden van de groep zijn Willie Wartaal, Vieze Fur en Faberyayo en hun vaste producent is Bas Bron. De stijl van de groep kenmerkt zich door beats met sterke invloeden uit de elektronische muziek.

  Biografie

  Ontstaan

  Over het ontstaan van de groep is niet veel bekend, want als het om de geschiedenis van de groep gaat, verkondigt De Jeugd graag onzin. Zo zou Lanen de tekst van Watskeburt?! in de metro hebben gevonden. De biografie die het nummer bij verschijnen vergezelde, meldt dat de drie elkaar bij een auditie voor Idols hebben ontmoet. Dit onwaarschijnlijke gegeven werd in enkele media zelfs braaf overgenomen, deels omdat de drie er in interviews vaak alleen maar wat schepjes bovenop deden. Later heeft Vieze Fur aangegeven in een interview dat hij en Willie Wartaal elkaar hebben ontmoet toen ze tegelijk straf hadden, en dat hij Faberyayo op straat tegen het lijf liep toen Lanen aangaf een rapper te zijn.

  Rappers Faberyayo (Pepijn Lanen alias Faberyayo), Vieze Fur (Freddy Tratlehner alias Vieze Freddy) en Willie Wartaal (Olivier Locadia alias WiWa) maakten hun eerste track Watskeburt?! waar ze zelf woorden in bedachten.

  2005: Hit

  Watskeburt?! werd een grote internethit en kwam uit op het Label Magnetron Music van Kostijn Egberts dat een samenwerking aanging met het Label TopNotch. De Jeugd Van Tegenwoordig werd razendsnel bekend en in dezelfde week dat Watskeburt?! op 1 in de Single Top 100 kwam, stond de groep in het voorprogramma van Snoop Dogg in Ahoy. In augustus van datzelfde jaar stonden ze ook op Lowlands.

  Hun tweede single heet Voorjekijkendoorlopen. Een maand voor die uitkwam werd de track al als ringtone uitgebracht, een unicum.

  In 2005 kwam ook hun debuutalbum Parels voor de Zwijnen uit. Op het album staan 20 nummers. De Jeugd van Tegenwoordig kreeg een Dutch Mobo Award voor Beste Doorbraak. Van het album werden slechts 8000 exemplaren verkocht.

  Vanaf 17 oktober kregen ze een eigen programma, Hard Gaan, op de tv-zender The Box.

  In december 2005 bracht De Jeugd van Tegenwoordig een single uit samen met Katja Schuurman, genaamd Ho Ho Ho. In het programma Katja vs Bridget streden Katja Schuurman en Bridget Maasland in de laatste uitzending om de overwinning. Maasland deed een kerstnummer samen met Jan Smit en won hiermee de uitzending. Schuurman won echter het seizoen van het versusprogramma. De clip van Ho Ho Ho werd opgenomen in een seksclub.

  2006

  In 2006 kregen ze de prijs voor Beste Nieuwkomer bij de 3FM Awards en bij Edison Music Award.

  Het nummer Watskeburt?! werd uitgebracht in Duitsland en Engeland. Ook maakten ze een nummer samen met Luie Hond: Poes in de Playboy.

  Vanaf 8 september waren ze 4 weken lang te volgen bij BNN op Nederland 3 bij hun soap: De Jeugd Van Tegenwoordig op hun Best.

  Ook werden ze genomineerd voor de Urban Awards, TMF Awards 2006 en Gouden Greep.

  2007

  De Single Shenkie kwam toen uit. Samen met TMF verzonnen ze een wedstrijd voor de clip.

  Hun dvd Tarrels voor de Zwijnen kwam uit met videoclips, alle afleveringen van de miniserie Hard Gaan en nooit eerder vertoond beeldmateriaal.

  Het nummer Shenkie werd genomineerd voor Beste Nummer/Single en Beste Clip bij de Urban Awards en Gouden Greep.

  2008

  Het tweede album, De Machine, lag vanaf 25 april in de winkels. het bleek een succesvol album. De eerste Single was Hollereer. De bijbehorende clip was het debuut van IM Creative Productions (IMCP). Daarna volgden Wopwopwop (De Tentbakkers) en Datvindjeleukhe. Met het album De Machine wonnen ze de 3Voor12Award voor Beste Album van 2008.

  Ook wonnen ze een MTV Award voor Beste Nederlandse/Belgische Act. Ze werden bij de State Awards in 5 categorieën genomineerd. Ze wisten echter in geen van deze categorieën de prijs ook te winnen.

  2009

  In 2009 stond de Jeugd Van Tegenwoordig op Pinkpop. Ook werden ze genomineerd voor een 3FM- TMF- en Edison Award.

  Ze brachten de single Buma in mijn Zak uit, en daarna Deze Donkere Jongen Komt Zo Hard die alleen in Vlaanderen enige mate van populariteit bereikte. Hun album De Machine verscheen ook in Vlaanderen en in hetzelfde jaar stonden ze ook op het Belgische muziekfestival Rock Werchter.

  2010

  Op 10 juli 2010 stond de Jeugd Van Tegenwoordig op Werfpop in Leiden. In België mochten Vieze Fur, Faberyayo, Willie Wartaal en Bas Bron het festival Rock Werchter openen. Naast de bekendere nummers bracht de JVT ook twee nieuwe nummers, 'Get Spanish' en 'Sexy Beesten', die beide zouden verschijnen op het derde album. 2012

  Op 12 april 2012 won De Jeugd van Tegenwoordig tijdens de 3FM Awards de prijs voor Beste Artiest HipHop.

  "Watskeburt?!"

  De beat van "Watskeburt?!" werd eind 2004 gemaakt door Bas Bron, die alle nummers van De Jeugd van Tegenwoordig heeft geproduceerd voor het Magnetron Music-label. De tekst werd geschreven door Vieze Fur en Faberyayo. De uitdrukking 'Watskeburt' ontleenden ze overigens aan de Nederlandse rapper Heist Rockah. Op 16 mei 2005 werd de single van "Watskeburt?!" uitgebracht door Magnetron Music i.s.m. TopNotch. Het nummer sloeg aanvankelijk niet aan, maar werd door enkele radiozenders opgepikt. Op 4 juni kwam "Watskeburt?!" de Nederlandse Top 40 binnen. Het nummer werd een grote hit en verdrong een paar dagen later "Geef Mij Je Angst" van Guus Meeuwis van de nummer 1-positie.

  Zoals zoveel opmerkelijke hits was "Watskeburt?!" rijp voor parodieën. "Waarsmebird" en "Opkeplurt" zijn slechts enkele voorbeelden. Er verscheen tevens een Duitse, Friese, West-Friese, Achterhoekse en Brabantse versie van de plaat. In de studentenwereld bleef "Watskeburt?!" ook niet onopgemerkt. De cultparodie "Noggeneukt?!" van De Student van Tegenwoordig verwierf met name in de studentenstad Utrecht grote bekendheid. Ook werd door Boomerang een gratis ansichtkaart uitgebracht met daarop de titel van het nummer. In Groningen dook de parodie "Supermooi!" op. Door online jongerenmagazine Spunk werd de songtekst naar aanleiding van het verschijnen van het nummer in het buitenland in het Duits vertaald onder de titel "Watspassiert?!".

  Ook in Vlaanderen werd "Watskeburt?!" een hit; het nummer werd veel gedraaid door Studio Brussel en andere radiozenders. Er werd een jumpstyle-versie van het nummer gemaakt, genaamd "Watskejump". Sindsdien zijn vele pogingen ondernomen om het succes van het nummer te evenaren, maar een echte hit werd er daarna niet meer gemaakt.

  Parels voor de Zwijnen

  Op 23 augustus 2005 behaalde De Jeugd van Tegenwoordig een primeur met het nummer "Voorjekijkendoorlopen" door als eerste Nederlandse band een nummer als ringtone uit te brengen voordat het als single gepresenteerd werd. Het nummer bleef in de Tipparade steken. Tevens wonnen zij in 2003 de prijs voor meest bekeken clip.

  De Machine

  De groep maakte op 3 januari 2008 bekend dat het album klaar was. Bekend was dat de single Shenkie hier niet op zou staan en dat Bas Bron weer als hoofdproducer op zou treden. De titel van het 2e album is De Machine en werd uitgebracht op 25 april 2008 te Amsterdam. De eerste single was het nummer Hollereer. De videoclip voor Hollereer werd op vrijdag 4 april voor het eerst uitgezonden op TMF. Op het album staan 14 nummers. Het album lekte 18 april op het internet.

  De tweede videoclip was voor het nummer Wopwopwop. De derde videoclip was voor het nummer Datvindjeleukhè. Toen de groep op 14 januari 2009 te gast is bij het televisieprogramma De Wereld Draait Door, presenteerden de rappers voor het eerst de videoclip van hun single "Buma in me zak", dat volgens de band zelf de "allerziekste" videoclip uit de Nederlandse geschiedenis is geworden. Het nummer refereert aan het bedrijf Buma/Stemra, een organisatie die in Nederland een monopolie heeft op het incasseren van auteursrechten. De bijbehorende clip was geïnspireerd op de videoclip van het nummer Can you feel it van The Jackson 5. Uiteindelijk werden voor het album zeven videoclips gemaakt, maar geen van deze nummers wist de Nederlandse top 40 te bereiken.

  De Lachende Derde

  Daarna werkte de groep aan de opvolger van De Machine. De opnamen vonden plaats in de winter van 2009-2010 en op 26 november 2010 kwam het album uit. Enkele dagen eerder had de omroep VPRO al de primeur, toen het album al beluisterd kon worden op de website 3VOOR12. Ook voor dit album werkt De Jeugd weer samen met producer Bas Bron. De eerste single van het album heet 'Sterrenstof'. TopNotch heeft voor het album een trailer geplaatst op YouTube. De teksten van het album zijn, samen met alle eerdere teksten van de Jeugd, opgenomen in het boek "Handboek der Jeugd", dat in juni 2011 is verschenen bij Nijgh & Van Ditmar.

  Op 18 augustus 2012 stond de groep op Lowlands 2012. Na enkele nummers komen ze op het podium bij de Belgen Triggerfinger en voeren ze het lied Sexy Beesten uit.

  De Formule

  Op 7 juni 2013 bracht de groep de single 'De Formule' uit.

  Een Barkie

  Op 7 augustus 2013 werd in de Coen&Sander Show van 3FM de single 'Een Barkie' aangekondigd. Dit is de tweede single van het voor 27 september 2013 geplande album, genaamd “Ja, Natúúrlijk!”. Een barkie is straattaal voor een briefje van 100 euro.

  Prinsjesdag

  Op Prinsjesdag 17 september 2013 presenteerde De Jeugd hun derde single van het album “Ja, Natúúrlijk!”. Deze single is genaamd 'Prinsjesdag' en was op Prinsjesdag gratis te downloaden.

  Prijzen en nominaties

  Clips

  Van Parels voor de Zwijnen

  • Watskeburt?! - 2005
  • Voorjekijkendoorlopen - 2005
  • De Stofzuiger - 2006
  • Voor Jou - 2007
  • Nog lang Niet - 2007

  Van De Machine

  • Hollereer - 2008
  • Wopwopwop (De Tentbakkers) - 2008
  • Datvindjeleukhe - 2008
  • Buma In Mijn Zak -2009
  • Deze Donkere Jongen komt zo Hard - 2009
  • Applaus - 2009
  • Bertje vs Yayo - 2009

  Van De Lachende Derde

  • Sterrenstof - 2010
  • Huilend Naar De Club - 2010
  • Elektrotechnique - 2010
  • Get Spanish - 2010

  Van “Ja, Natúúrlijk!”

  • De Formule - 2013
  • Een Barkie - 2013
  • Op Een Sexuele Wijze - 2013
  • De Toneelacademie - 2014

  Overige

  • Ho Ho Ho (met Katja Schuurman) - 2005
  • Poes in de Playboy (Met Luie Hond) - 2006
  • Shenkie - 2007

  Uitgaven

  Eigen uitgaven

  Dvd's

  Gastoptredens

  Trivia

  • Samen met Brainpower stond De Jeugd Van Tegenwoordig in juni 2008 in het voorprogramma van Snoop Dogg in Ahoy' Rotterdam. In het najaar deden ze dit opnieuw, ditmaal in de Heineken Music Hall in Amsterdam.
  • In de Nederlandse ondertiteling van de animatiefilm Cars van Pixar/Walt Disney wordt 'Whattup?' vertaald als 'Watskeburt?'.

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.