Waylon

 • Waylon is de artiestennaam van Willem Bijkerk (Apeldoorn, 20 april 1980). Hij is een Nederlandse zanger.

  Hij heeft zichzelf vernoemd naar zijn idool Waylon Jennings. In 2008 brak hij door met zijn album Wicked Ways. Met Ilse DeLange was hij als The Common Linnets de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival 2014. Ze behaalden de tweede plaats.

  Biografie

  Beginjaren

  Willem Bijkerk begon in 1995 en zong samen met Carlo en Irene in het programma Telekids, waar hij het refrein inzong van het nummer Harry de Hengst.

  Van jongs af aan was hij geïnspireerd door countrymuziek en drumde hij in/met de band West Virginian Railroad. Hij tekende in 1997 bij EMI en mocht in Nashville een plaat opnemen, die er echter niet kwam. In 2001 woonde en werkte hij een jaar in de Verenigde Staten waar hij ook optrad in de show van zijn idool Waylon Jennings met wie hij ook werkte. Jennings overleed en Bijkerk keerde terug naar Nederland. Hij trouwde op jonge leeftijd, werd in 2002 vader van een zoon en scheidde vervolgens na drie jaar huwelijk.

  Hij kreeg les van Lisa Boray en begon, na teruggekeerd te zijn uit Amerika, bij de coverband Santa Rosa. Ook zong hij in de band Millstreet.

  Waylon nam in 2005 samen met Rachel Kramer als het duo 'Rachel & Waylon' deel aan de voorronden van het Nationaal Songfestival met het nummer Leven als een beest. Winnaar van het Nationaal Songfestival werd Glennis Grace.

  Doorbraak

  Waylon nam in 2008 deel aan het eerste seizoen van Holland's Got Talent op SBS 6. Hij maakte tijdens zijn auditie indruk door het nummer It's A Man's World te zingen van James Brown. Juryleden Henkjan Smits en Patricia Paay waren lovend. Smits stelde dat wanneer zangers als Waylon op het podium staan, jureren 'het mooiste vak is wat er is'. Daarna behaalde Waylon een plaats in de finale, waarin hij het in mei 2008 aflegde tegen slangenmeisje Daniëlle Bubberman.

  Waylon viel ondanks zijn verlies op, en een jaar later bracht platenmaatschappij Universal Music hem als eerste Nederlander onder bij het Motown-label. Zijn eerste single Wicked Way verscheen op 7 augustus 2009, een voorproefje van het bijna gelijknamige album Wicked Ways, dat later die maand verscheen. Waylon scoorde met Wicked Way direct een Alarmschijf, waarna het nummer in de top 10 van de Nederlandse Top 40 terechtkwam.

  In april 2010 won Waylon zijn eerste muziekprijs, namelijk een 3FM Award in de categorie 'Beste nieuwkomer'. Een maand later ontving hij in het tv-programma De wereld draait door een gouden plaat voor zijn debuutalbum. In juni 2010 was Waylon een van de winnaars van de laatste TMF Awards. De zanger won de Borsato Award, een prijs voor nieuw talent. De prijs werd hem door de naamgever Marco Borsato uitgereikt, tijdens het TMF Awards Festival in het Volkspark te Enschede.

  In oktober 2011 lanceerde Waylon The Escapist, de eerste single van zijn tweede album After All, dat op 3 november verscheen. Daarna volgden de singles Lose It en Lucky Night. Hoewel de cd matig scoorde in de hitlijsten, voegde Waylon zich bij de gevestigde namen. Zo werd hij in april 2012 uitgeroepen tot beste zanger bij de 3FM Awards.

  Eurovisiesongfestival

  Samen met zangeres Ilse DeLange was hij de Nederlandse afvaardiging voor het Eurovisiesongfestival 2014 in Kopenhagen. De twee vormden het duo The Common Linnets en brachten het country/bluegrass-nummer Calm after the storm ten gehore. Op 10 mei werden ze tweede met 238 punten, achter Conchita Wurst, die voor Oostenrijk 290 punten behaalde.

  Het optreden op 21 juni 2014 in de Grolsch Veste in Enschede op 'Tuckerville' was na het Eurovisiesongfestival het enige muzikale samenzijn met DeLange als The Common Linnets. Waylon schreef op 28 mei 2014 op zijn Facebookpagina dat hij alleen met The Common Linnets verder wil op basis van gelijkwaardige creatieve inbreng. Na afloop van het concert in Enschede verliet Waylon definitief The Common Linnets.

  Nieuw album: Heaven After Midnight

  Waylons derde studioalbum, Heaven After Midnight verschijnt in september 2014. De zanger werkte op eigen kosten in Nashville en Hollywood aan de plaat met onder anderen Bruce Gaitsch, een Amerikaanse liedjesschrijver en producent die eerder schreef voor Chicago en Madonna.

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing