Technotronic

 • Technotronic was een Belgische New Beat-groep rond Jo Bogaert.

  Geschiedenis

  Technotronic werd opgericht door Jo Bogaert eind jaren 80. Bogaert was een van de drijvende krachten tijdens de hoogdagen van de New Beat. Ook toen de New Beat-rage overvloog stond hij niet stil en hij bleef sleutelen aan een eigen geluid.

  Het debuut van Technotronic werd Pump Up the Jam. Op het podium stond Felly Kilingi, maar in de studio werd gerapt door de Zaïrese Manuela Kamosi (Ya Kid K). Manuela Kamosi is de oudere zus van Karoline Kamosi, die later zelf bekend werd onder de naam Leki.

  De single deed het uitstekend in bijna alle landen van de wereld, en werd nr. 1 in het grootste deel van die landen. Het nummer bleef in de VS steken op nr. 2, zodat Dominique van Soeur Sourire daar de grootste hit van Belgische bodem bleef. In totaal werden van "Pump up the jam" wereldwijd meer dan 3,5 miljoen exemplaren verkocht.

  Daarna werden nog enkele singles uitgebracht: Get Up! (Before The Night Is Over) en This beat is Technotronic. Deze haalden niet de gigantische verkoop van het debuut, omdat ze het verrassingseffect ervan misten. Nog steeds heeft Pump up the jam de status van jarennegentigklassieker, hoewel het nummer al eind jaren 80 werd uitgebracht.

  Voor het tweede album, Body to Body, deed Bogaert een beroep op Reggie, een van de twee vrolijke dames die bekend werden met Indeep (bekend van Last night a dj saved my life). Deze plaat genereerde niet half zoveel verkoop als de eerste.

  Drie jaar na hun eerste succes, werd de single Move this van het debuutalbum (ook met Kamosi) populair dankzij het gebruik ervan in een reclame van Revlon. Het klom op tot nummer 6 van de Billboard-charts in de Verenigde Staten.

  In totaal verkocht Technotronic meer dan 14 miljoen albums over de hele wereld.

  Ze waren in de jaren 90 o.a een openingsact voor Madonna's Blond Ambition Tour.

  Discografie

  Albums

  • 1989 Pump Up The Jam - The Album
  • 1990 Trip On This - The Remixes
  • 1991 Body To Body
  • 1993 Greatest Hits
  • 1995 Recall

  Zie ook

  • Lijst van bestverkochte Belgische artiesten

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.

google remarketing