Gebroeders Ko

 • De Gebroeders Ko zijn een Nederlands feestduo, bestaande uit de broers Ton (15 september 1965) en Gerard Koopmans uit Geertruidenberg. Voor ze fulltime bezig gingen met hun feestmuziek waren de mannen werkzaam in de bouw. In 2002 braken ze door met Ik heb een toeter op mijn waterscooter, waarna het duo meerdere hits scoorde.

  Boten Anna

  In 2005 hoorde DJ DaRoon een nummer tijdens zijn vakantie in Turkije. Na een paar dagen op zoek te zijn geweest in alle lokale platenzaken en discotheken vond hij de plaat. Het was Boten Anna uit Zweden. Hij nam het nummer mee naar Nederland en vond dat er een Nederlandse tekst op gemaakt moest worden. DJ DaRoon gaf het nummer aan de Gebroeders Ko. In 2006 kreeg het duo de tip dat Boten Anna in Turkije een hit was. Binnen "no-time" schreven de mannen een Nederlandse tekst en vroeg DJ DaRoon toestemming aan de Zweedse platenmaatschappij die het origineel had uitgebracht. De Zweden zeiden echter te verwachten dat Boten Anna geen wereldwijde hit zou worden. Er kan gerust gesteld worden dat door het origineel uiteindelijk de Nederlandse versie van de Gebroeders Ko in Nederland en België een grote hit is geworden. Het succes in België was mede dankzij radiomaker Peter Van de Veire, die het Zweedse origineel hypete in zijn radioprogramma. De Ko-versie bereikte de positie 6 in de Top 40. waarna de Sinterklaasversie de zevende plaats haalde.

  Het succes van Boten Anna is ook terug te zien in de live-optredens van de Gebroeders Ko: in 2007 staan zij niet minder dan 300 keer live op diverse podia en zijn zij in diverse televisieprogramma's terug te zien.

  Op 5 maart 2007 werd de single Roekoekoe uitgebracht, een nummer wat qua muziekstijl erg op Boten Anna en Sinterklaas boot lijkt.

  In september 2008 presenteren de Gebroeders Ko hun single Schatje, mag ik je foto?. Hoewel veel mensen denken dat het weer om een cover gaat, is niets minder waar, het nummer is namelijk in 2006 door hen geschreven maar destijds aan een andere artiest (Rogier & Co) gegeven. In 2008 willen de Gebroeders alsnog een hit scoren met de plaat en dat lukt.

  Op 11 november 2008 bestaat het duo Gebroeders Ko 11 jaar, samen met vele BN-ers vieren zij het feest en presenteren hun nieuwe album Dubbel Ko, een dubbel-cd met alle hits.

  Duiken in de zee

  De single Duiken in de zee uit 2007 is geschreven op de melodie van het beroemde Italiaanse lied Funiculì Funiculà, van journalist Peppino Turco en op muziek gezet door componist Luigi Denza in 1880.

  Trivia

  De vader van Ton en Gerard is Gerrit Koopmans, ook wel bekend onder zijn artiestennaam Gerrit Uittenberg. Hij behaalde de Tipparade met de singles Ik heb nooit 's mazzel en Baby i luv you.

  Referentie

  Externe link

  Deze tekst is beschikbaar volgens "Creatieve Commons Attribution/Share Alike Licentie". Extra voorwaarden kunnen van toepassing zijn. Bekijk hiervoor de Creative Commons website voor details. Auteur van de tekst hierboven.