Gotye

Gotye: laatste muziekvideo's

Eyes Wide Open

Muziekvideo

Eyes Wide Open, Live (MTV PUSH)

Muziekvideo

Somebody That I Used To Know, Live (MTV PUSH)

Muziekvideo

State of the Art, Live (MTV PUSH)

Muziekvideo

Gotye: Over

Wouter De Backer (Brugge, 21 mei 1980), beter bekend als Gotye (en als producer Wally De Backer), is een Belgisch-Australische singer-songwriter, drummer, gitarist en toetsenist.

Biografie

Beginjaren

De Backer is geboren in Brugge, België, maar verhuisde op tweejarige leeftijd naar Australië en beoefende aldaar reeds muziek in zijn tienerjaren, in de lokale rockband Downstares. Toen de band uiteenging, begon De Backer zich te concentreren op zijn soloproject, dat pas later de naam 'Gotye' zou krijgen. Naast het Engels spreekt De Backer ook Nederlands.

Hij is eveneens een derde van de indie-popband The Basics uit Melbourne.

Zijn eerste single "Learnalilgivinanlovin" van de plaat "Like Drawing Blood" kwam uit in augustus 2006. In Nederland kwam de plaat in juni 2008 uit en bleef in augustus steken op de 2e positie in de Tipparade.

Doorbraak

Op 5 augustus 2011 werd zijn single met Kimbra, Somebody That I Used to Know de 3FM Megahit. Op 17 september 2011 kwam de single op nummer 1 te staan in de Single Top 100. Een week later stond hij ook op de eerste plaats van de 3FM Mega Top 50. In de Ultratop 50 stond het nummer 12 weken op nummer 1. In de Single Top 100 staat het inmiddels al meer dan 35 weken genoteerd.

Gotye deelt sinds 2011 alle rechten en inkomsten voor zijn succesnummer Somebody That I Used to Know met de nabestaanden van Braziliaanse componist wijlen Luiz Bonfá. Gotye liet inspireren door zijn nummer Seville uit 1967.

Op 3 april 2012 brak Gotye het 47 jaar oude record van Trio Hellenique in de Nederlandse Top 40. Hun 'De dans van Zorba' was sinds zijn notering in 1965-1966 de hit met het hoogste aantal punten, maar aan die hegemonie maakte 'Somebody That I Used to Know' een einde.

Prijzen

In 2011 won Gotye drie prijzen op de Australische ARIA Awards. Hij werd er verkozen tot beste mannelijke artiest van het jaar en Somebody That I Used to Know werd de single en beste poprelease van het jaar. Het nummer "Somebody That I Used to Know" won op de Music Industry Awards 2011 in Vlaanderen op 10 december zowel de prijs voor hit van het jaar als voor videoclip van het jaar.

In 2013 won hij drie Grammy Awards.

De naam "Gotye"

Wouter, de voornaam van Gotye, vertaalt zich in het Frans als "Gauthier" of "Gaultier". Deze naam weer in het Engels overgezet maakt "Gotye".

Discografie

Zie ook

  • Lijst van bestverkopende Belgische muziekartiesten

Externe link