Primavera Sound 2013

Eindelijk, Primavera Sound 2013!

Wild Nothing

Eindelijk, Primavera Sound 2013 is begonnen! Het eerste optreden dat we zien, is van Wild Nothing, op het grote podium genaamd Heineken Stage aan de winderige zeekust. En vandaag is het echt megawinderig, de golven zijn enorm en dat heeft wel een beetje invloed op het geluid. Alle nummers krijgen een nieuw tintje. En het podium voelt ook ietwat te groot aan. Maar Jack Tatum en zijn band spelen écht heel goed. Ze combineren materiaal van Nocturne uit 2012 en Empty Estate uit 2013 met ouder materiaal. De hipster-fans zingen mee, dansen in hun nette jasjes en bootschoenen en lijken weinig last te hebben van de wind. Het is een goed begin van een fantastisch festivalweekend.

Primavera Sound heeft een unieke line-up dankzij zeer slimme samenwerkingen met smaakmakers als ATP, Vice en Pitchfork. Als je naar dit festival komt, weet je zeker dat je compleet nieuwe dingen én een aantal oude favorieten te zien krijgt. Dit jaar staan oude bands zoals Blur, The Jesus and Mary Chain, My Bloody Valentine en Dinosaur Jr. op het podium, naast fantastische nieuwkomers zoals Metz, Merchandise en Cayucas.

Savages

Savages, de postpunk-band uit Londen, kon wel eens de band zijn waar dit jaar het meest over wordt gesproken. De band bracht in mei dit jaar het album Silence yourself uit via Matador Records en speelt ietsje later op het Pitchfork Stage. Naarmate de wind wat gaat liggen en de zon terugkomt, wordt de muziek donkerder en ruiger. De Franse zangeres Jehnny Beth (een nieuwe naam na lange discussies met gitarist Gemma, ze heette eerder Camille Berthomier) danst als een herrezen Ian Curtis en haar stem herinnert ons aan de zangeres van Jefferson Airplane en een jonge Patti Smith. Het klinkt misschien wat vreemd, maar het past allemaal goed bij het geluid van energetische postpunk uit de vroege jaren tachtig.
Deze vier dames zijn donker gekleed en de podiumspots komen van achteren, zodat je snel weet waar het over gaat. Het is echt geweldig en vanavond is een fantastische set-up voor dit optreden, dat is gebaseerd op een hoop attitude, feedback en vervorming. Wij vinden het top! Zorg dat je deze zomer een van hun Europese tourdatums meepikt. Een aantal van hun shows in de VS is al uitverkocht. Dit keer bega je zeker geen fout als je in de hype gelooft.

Tame Impala

Na wat goedkope festival-quesadilla’s zien we onze favorieten van Tame Impala. De band bestaat uit Kevin Parker, Dom Simper en Jay Watson. Deze harige mannen hebben inmiddels al heel wat optredens op hun naam staat en komen zelfverzekerd over op het podium hier in Barcelona. We voegen ons bij de grote groep toeschouwers en de neon-psychedelische melodieën vloeien samen met de hypnotische projecties en de roze lucht bij zonsondergang. Het is groovy en ritmisch en ze gaan er helemaal voor met flange-effecten en phasers. Het is onmogelijk om stil te blijven staan. Je moet gewoon dansen op deze perfecte popnummers.

Jessie Ware

We zijn wat aan de late kant omdat we 40 minuten in de rij hebben gestaan om cava te kopen, maar dat was het misschien wel waard. En, na een woordenwisseling met wat dudes die J. Mascis als de god van India beschouwden, moesten we toegeven dat dit het écht waard was.

J ziet eruit alsof ze op de rode loper staat en persoonlijk vind ik het te gek. Ondanks het feit dat ze op een van de kleinste podia van Primavera staat (hé beste promotors, foutje!), gedraagt ze zich nog steeds als Kate Middleton en dat doet het goed bij dit publiek dat haar in elke situatie adoreert. Even ter overvloede: zij is dé Whitney Houston van 2013. Maar ze schakelt heen en weer, flirt een beetje met de Alicia Keys-fans en de obsessief zelfportretterende fans van Florence and the Machine.

Ze haalt haar drummer erbij als soulmate/medezanger en de menigte gaat helemaal uit haar dak met gekke streetmoves, één meisje trapt zelfs mijn cava tegen de vloer maar ik blijf blij. En ik zal mijn kleinkinderen met trots vertellen dat ik heel, héél lang geleden Jessie Ware heb gezien op een ieniemienie podiumpje.

Menomena

Ik heb ooit een nummer van Menomena gehoord en voelde een soort lichte verliefdheid. Ik keek er dan ook erg naar uit om de band hier aan de Middellandse Zee te zien optreden. Maar dat nummer wordt niet gespeeld. En er gebeurt niets. Helemaal niets.

Ik voel me alsof ik in een karaokebar sta in Mumbai. Het geluid klinkt onhandig. De zanger wil ergens anders zijn, maar iemand (zijn nieuwe crew) heeft hem gedwongen hier te staan. Iemand geeft hem een saxofoon aan en hij weet niet hoe hij dat ding moet gebruiken, maar herinnert zich ‘the love of music’ en gaat ervoor.

De band herhaalt de zin ‘All this beauty’ maar niemand zingt mee. Ik wel. Ik probeer me al die schoonheid te herinneren die ik voelde toen ik Menomena voor het eerst hoorde. Mensen lopen halverwege weg, maar ik blijf. We blijven over met een groep mensen die één ding gemeen hebben: we houden allemaal van dat ENE Menomena-nummer. Tot het bittere einde. En we hopen allemaal dat ze het spelen, maar het gebeurt niet. Ons gebroken hart zinkt in onze schoenen en we staren naar de zee. Hallo duisternis!

De avond komt tot een einde met John Talabot die zijn beats afmaakt en slijpt als prachtige diamanten voor een heerlijke dance crowd. Daarvoor worden we getrakteerd op een fantastisch optreden met Fuck Buttons, een band die tussen het nieuwe en het oude staat. Nogal een belevenis. Zowel voor de oren als de ogen. De visuals zijn indrukwekkend en vallen samen met het ritme van de muziek. Het publiek wordt wild met deze delicate liveshow. De eerste dag van Primavera Sound zit erop. En het was een klapper.

dinsdag, 28 mei 2013