Primavera Sound 2013

Het is vrijdag en dag twee van Primavera Sound.

Solange

Het is vrijdag en dag twee van Primavera Sound. Het is een beetje koud en heel erg winderig. Mensen zijn meer gekleed op een excursie naar IJsland dan voor een festival op het strand. We proberen de warmte op te zoeken van het Pitchfork-podium in afwachting van het eerste optreden van de dag met Solange! De spanning! En dan is ze er eindelijk!

Een klein meisje in een zwarte, leren broek wandelt het podium op. Maar als ze vervolgens het nummer inzet, is het moeilijk te bevatten dat die enorme stem van haar is. Ze heeft een hele liveband meegebracht en ze geven allemaal datzelfde jaren tachtig-gevoel. Solange draagt een kort, neongroen leren jasje en haar dansmoves liggen ergens tussen MJ en een jonge Whitney. Ze concentreren zich op haar nieuwste album True, maar brengen ook een soulnummer ten gehore van haar eerste album dat nog altijd bij de hedendaagse sound past. Ze staat heel zeker op het podium en straalt uit dat ze het oprecht leuk vindt om er te staan. De stemming is gewoon positief, maar als het dan tijd is voor Losing You, heeft ze onze hulp nodig. “Ik wil graag één ding van jullie vragen: laten we onze cameratelefoons wegbergen en samen onszelf verliezen in dit moment.” En dat doen we dus. Het hele Pitchfork-podium schudt heen en weer, piept en kraakt en er is geen telefoon in zicht. Ze zingt ‘some things never seem to fucking work’, maar dit optreden werkt heel goed! Bedankt Solange, dat was precies wat we nodig hadden.

Breeders

Kan niet wachten op het nummer Last Splash van de Breeders en trek dan ook een sprintje naar het podium alsof ik een tiener ben. En ja, we werden weggeblazen. Maar helaas niet door de muziek. Barcelona bewees vanavond zijn status als de winderigste stad van Spanje en dat had heel veel invloed op het geluid. Het was alsof je de vertragingsknop indrukte bij Garageband, maar dat resulteerde niet in een gek ambient deuntje.

Het is een waar plezier om te zien hoe dankbaar Kim en Kelley zijn en hoezeer ze hun best doen om het publiek dat voor het enige echte Primavera-podium staat, iets terug te geven, maar ze zijn tien jaar te laat. Ik kijk achter me en zie de menigte. Iedereen is zo rond de 30, net als ik. De meeste mensen zijn druk bezig met hun Instagram-accounts ( #meandmyfavoritnostalgiabandthebreeders) of proberen in de lichte tornado een sigaret aan te steken. Maar in gedachten zijn we elders: daar waar we onze eerste liefde hebben ontmoet, waar we op een date pool speelden of die keer dat we de hele nacht lang doorreden voor de perfecte zonsondergang (Cannonball of Sunset waren voor mij mijn surfrock, mocht je dat willen weten). En zo herinneren we ons de Breeders. Niet als een Sheryl Crow-coverband met vreselijk geluid waarbij alle hipsters echt, nee écht 200 meter verderop aan het strand willen dansen op Solange.

Ik houd van jullie, Breeders, maar jullie deprimeren me.

Blur en Jesus and Mary Chain

Vanavond worden we herenigd met oude rotten Blur en Jesus And Mary Chain. Ze spelen allebei op het Heineken-podium met een paar uur ertussen. En deze bands zijn voor mij als een warme deken van dromen uit mijn tienerjaren. Je ziet er al je oude hoop in, je ambities en alle angstige valpartijen die je toen had. Een deken die bestaat uit een andere tijd. En waar Blur erin slaagt net zo innemend te zijn als de band in die tijd was, vind ik het des te moeilijker om weer aansluiting te vinden bij de Schotse gebroeders Reid. Nostalgie is niet altijd genoeg. Helaas.

Wanneer JAMC, zo in dat grote licht dat over het podium schijnt, roept: “I wanna die just like Jesus Christ”, voelt het meer als een energieloze poging om leven te blazen in een oude carrière dan iets anders. Maar op de een of andere manier voelt Blur nog steeds belangrijk aan. De band weet me nog altijd te raken en je realiseert je hoe leuk het moet zijn geweest om setlijsten te maken voor deze tour. Het aantal briljante popnummers dat Blur heeft gemaakt, is enorm groot en dat feit wordt vandaag weer eventjes overduidelijk.

Neurosis
Dus! Dit is een van mijn favoriete bands en het is vloed. Neurosis bestaat al zo ongeveer eeuwig, maar het geluid heeft het brein van de fans inmiddels bereikt en weer verlaten. Het is wel wat raar, maar het ging altijd over de gemoedstoestand van Scott Kelly. En als hij blij was, dan waren wij superblij.

Maar live luisteren naar Neurosis is de eenvoudigste manier om vrij te zijn. Het is net alsof je een punkbar in Rio de Janerio binnenloopt: je trapt je schoenen uit en luistert naar Jesus of Allah. Scott schreeuwt zijn buikpijn eruit met de ‘nummers’ Black en Empty voor de eenzame Spaanse mensen die hun studentenleningen verbrassen om bij Primavera Sound te kunnen zijn.

Ik ga slapen met een basritme in mijn buik. Zoveel beter dan welke ‘professionele band’ dan ook (a k a M e t a l l i c a). De tourmanager belde me na afloop om te horen wat ik ervan vond en raad eens wat ik zei? Ik zei: je hebt de beste man in de wereld gekozen om mee te slapen. Ze antwoordde met stilte en hing op. Dat is wederzijdse liefde.

The Knife
En om 03:10 betreedt The Knife als laatste het podium. Het voelt laat op deze koude, tweede avond van het festival. Heel veel mensen zijn al weg. Maar voor de rest van ons is The Knife een echte must! En er is een enorme en warmhartige menigte die de band verwelkomt. In het begin doet een groepje mensen alsof ze op hun live-instrumenten spelen, maar na een paar nummers stoppen ze met toneelspelen en gaan ze gewoon dansen. En dan begint de SHOW. Als je je eerder nog een beetje moe voelde, dan wordt die vermoeidheid in één keer weggevaagd door de energie van de dansers en de ritmische beats. Je zit in de beweging gevangen en voor de tweede keer deze avond denk ik aan de jaren tachtig terwijl ik in mijn uppie een beetje sta te dansen. Het is donker en mysterieus op het podium. Karin Dreijer zit aan een piano en zingt. De dansers bewegen tegelijkertijd in de op breakdance geïnspireerde choreografie en het voelt allemaal als een oude muziekvideo. Maar ik zou hun muziek nooit retro of iets dergelijks noemen. Het is iets heel anders en je krijgt het gevoel dat je op precies de juiste tijd op de juiste plaats bent. Dit is waar het allemaal gebeurt. En ik denk dat dat precies is wat de band in gedachten had. Magisch!

donderdag, 30 mei 2013