Ed Sheeran stuurt afdankertjes naar One Direction

'Succes in hitlijsten betekent niets'

Ed Sheeran schreef 120 nummers voor zijn nieuwe plaat. Toch haalden maar twaalf liedjes het album x. “De nummers die het album niet hebben gehaald, gaan naar andere artiesten. Zo heb ik vier liedjes aan One Direction gegeven”, vertelt Sheeran aan Novum Nieuws.

Hoewel de 23-jarige singer-songwriter vaak persoonlijke teksten schrijft, vindt hij het niet vreemd om Harry Styles en co zijn liedjes te horen zingen. “Nummers voelen niet meer echt als de mijne als ze door iemand anders worden gezongen. De band die ik met een liedje had, is voor mij dan verdwenen.”

Artiesten die nummers toegeschoven krijgen van Sheeran, hoeven geen tekst en uitleg te verwachten. “Zij moeten zelf een band opbouwen met een liedje, zeker als ze dat de rest van hun carrière gaan zingen. Dan doet mijn verhaal er niet meer toe.”

De verwachtingen voor x, dat vrijdag in de winkels ligt, zijn hooggespannen. “Er was veel druk voor mijn tweede album”, zegt Sheeran over zijn nieuwe plaat, de opvolger van ‘++’ uit 2011. “Ik heb me geconcentreerd op de liedjes, daar gaat uiteindelijk toch alles om”, vertelt de Brit over het omgaan met de druk. Zelf vindt Sheeran dat x meer diepgang heeft dan ‘++’. “Ik ben nu beter. Ik ben beter gaan zingen, beter gaan schrijven en mijn instrumenten beter gaan bespelen.”

Afgaande op het succes van de eerste single Sing lijkt alles goed uit te pakken. “Ik heb bijvoorbeeld nog nooit een nummer 1-hit gescoord in Groot-Brittannië, maar Sing stond wel op 1. Nu die single het beter doet dan al mijn andere singles, is de druk gelukkig grotendeels weg. Mensen maken zich geen zorgen meer of x het wel goed gaat doen.”

Sheeran verwacht dat ook x de toppositie van de hitlijsten gaat bereiken. “Er zijn al veel bestellingen. Maar een nummer 1-hit is tegenwoordig vrij makkelijk te halen. Geen enkele artiest verkoopt nog heel veel platen, dus je staat sneller bovenaan de hitlijst.” Een nummer 1-positie is dan ook niet waar Sheeran op hoopt voor x. “Ik wil dat deze plaat het beter doet dan mijn debuutalbum. Hitlijstsucces is leuk voor de media, maar voor mij betekent het niet veel.”

Album- en singleverkoop is volgens Sheeran geen goede maatstaf meer voor succes. “Vanwege het illegaal downloaden zeggen de verkopen niet meer zo veel. Natuurlijk kijk ik wel naar de hitlijsten, maar ik meet mijn succes aan de hand van kaartverkoop voor mijn concerten. Als je een zaal als de Ziggo Dome uit kunt verkopen, zegt dat wel wat over de interesse in je.” Sheeran verzorgt op 3 november een uitverkocht concert in de Amsterdamse concertzaal die plaats biedt aan zeventienduizend bezoekers.

Hoewel Sheeran grote zalen nog met gemak uitverkoopt, weet de singer-songwriter dat hij moet knokken voor de aandacht van het publiek. “Ik ben niet meer zo spannend”, zegt de Brit. “Mensen zijn dol op ‘the new kid in town’, dat ben ik niet meer. Nu is dat Sam Smith. Iedereen, ook ik, kijkt naar hem, vindt hem te gek en heeft het over hem. Mijn nieuwe album is minder interessant, ik moet mezelf in de kaart spelen. Daarom koos ik een ander, onverwacht nummer als Sing als eerste single. Dit keer is de hype er niet, ik moet ervoor zorgen dat er over me gesproken wordt.”
Copyright: Cover Media 2014

woensdag, 18 juni 2014