De Edisons 2020: alle winnaars en hoogtepunten

Maandagavond vonden de Edisons plaats in de Westergasfabriek in Amsterdam. De jaarlijkse uitreiking is een van de oudste en daarmee belangrijkste muziekprijs die je als Nederlandse artiest kunt winnen. Ook dit jaar was het evenement weer een groot spektakel en was heel bekend Nederland van de partij om alle winnaars de prijzen in ontvangst te zien nemen.

Winnaars
Duncan Laurence won als verrassende nieuwkomer de belangrijkste prijs van de avond. Met zijn nummer 'Arcade' sleepte hij de prijs voor Beste Song in de wacht. Hiermee versloeg hij Danny Vera met zijn hit 'Rollercoaster' en het trio Davina Michelle, Marco Borsato en Armin van Buren met hun nummer 'Hoe het danst'. Ilse de Lange won een beeldje voor Beste Album met haar album 'Gravel & Dust'. Hiermee liet zij Kensington en Snelle achter zich, maar niet getreurd, ze gingen niet met lege handen naar huis.

Zo won Kensington de award in de Rock categorie en kreeg Snelle de prijs voor Beste Nieuwkomer. Voor Maan was het feest helemaal compleet, ze won een Edison voor Beste Pop op haar verjaardag! Suzan en Freek wisten niet wat hun overkwam toen zij de award voor Nederlandstalige categorie wonnen. Ook Josylvio, Bizzey en Kraantje Pappie werden beloond voor hun werk met een Edison voor Beste Hiphop en Beste Video.

Optredens

De sterren konden genieten van de meest spraakmakende optredens van onder andere Snelle, die na ontvangst van zijn award zijn hit 'Reünie' performde. Ook kon het publiek meezingen met Suzan en Freek tijdens het nummer 'Als Het Avond Is'. Kensington trad ook op met hun song 'Uncharted'. Maar het echte klapstuk van de avond was toch wel Duncan Laurence die met zijn winnende nummer 'Arcade' de zaal helemaal meenam in het emotionele nummer.

Rode loper looks

Je kan natuurlijk niet in je H&M jurkje naar zo'n evenement komen en dat wisten de BN-ers maar al te goed. Zo zagen we de jarige Maan in haar knalgele jurk op de loper shinen. Ilse de Lange kreeg ook alle ogen op zich gericht toen ze in haar zalmroze jurk de loper betrad. André Hazes droeg een spetterend bordeaux rood pak, en ook Frenna zag er iconisch uit in zijn fully Fendi suit.


Benieuwd wie zich nog meer gelukkig mocht prijzen? Wij hebben alle winnaars hieronder voor je op een rijtje gezet.
 
      Oeuvreprijs
      Willeke Alberti

 
Pop
Sweet High – Krezip
Gedeeld Door Ons – Suzan & Freek
2019 single releases – Maan
 
Song
Arcade – Duncan Laurence
Roller Coaster – Danny Vera
Hoe Het Danst – Marco Borsato, Armin van Buuren, Davina Michelle
 
Album
Time – Kensington
Vierentwintig – Snelle
Gravel & Dust – Ilse DeLange
 
Rock
Bubble Gum – De Staat
Time – Kensington
2019 single releases – DI-RECT
 
Nieuwkomer
Nona – Nona
Vierentwintig – Snelle
2019 single releases – Duncan Laurence
 
Nederlandstalig
Dit is voor mij – Trijntje Oosterhuis
Gedeeld Door Ons – Suzan & Freek 2019
2019 single releases – Paul Sinha
 
Hollands
Atje Voor De Sfeer – René Karst
Onverslaanbaar – Frank van Etten
Toppers In Concert 2019 – De Toppers
 
Dance
Balance – Armin van Buuren
2019 single releases – Martin Garrix
2019 single releases – Tiësto
 
Hiphop
Gimma – Josylvio
Vierentwintig – Snelle
Visionair – Henkie T
 
Videoclip
Laat Me Toe – Saman Amini
Arcade -Duncan Laurence
Drup – Bizzey ft. Kraantje Pappie, Jonna Fraser & Ramiks
 
Alternative
Snowsniper – S10
Boat – Pip Blom
Faire De Son Mieux – Son Mieux