Je leert het bij MC Donald’s

14 oktober 2013
ADVERTORIAL
Bas Hollenberg, Ondernemer
Op mijn 17e had ik echt geen idee van mijn toekomst. Ik was behoorlijk aan het puberen, had geld en dus een bijbaantje nodig. Het werd hamburgers bakken bij McDonald’s, niet iets dat ik van de daken riep. Maar het bleek erg leuk om in een team van allemaal jonge mensen te werken, en ik was verbaasd over de kansen die ik zonder ervaring kreeg.
De gast is koning
Na twee jaar was ik Floormanager en maakte ik de werkroosters voor 80 medewerkers. Ik leerde over inkoop, omzet en planning maar ook over gastheerschap. Nooit met de gast in discussie gaan, altijd direct een oplossing zoeken. Dat vertel ik ook aan mijn huidige crew; het gaat er niet om of de gast gelijk heeft, maar dat hij tevreden naar huis gaat én nog een keer terugkomt.
Op mijn 22e was ik Assistent Manager en begon het ondernemerschap te kriebelen. Ik wilde op eigen benen staan, ging met mijn laatste loonstrook naar de bank en kocht een eigen broodjeszaak. Nu zijn we ruim tien jaar verder en ben ik eigenaar van twee goedlopende grand-cafés in Sneek en Leeuwarden. Elk met 160 man personeel en een omzet die vergelijkbaar is met een McDonald’s restaurant.
Succesformule
Ik denk dat er veel restaurants zijn die iets kunnen leren van de McDonald’s-formule. Veel horecazaken gaan kapot op de logistiek: de juiste inkoop van producten en het inplannen van personeel. Bij McDonald’s wisten we precies hoeveel hamburgers we op de tweede maandag van september bij 16 °C zouden verkopen. Die cijfermatige aanpak vormt ook de basis voor het succes van mijn huidige zaken. Elk ingrediënt van elk gerecht op de kaart zit in de computer, net als de personeelsinzet van elke dag. Als restaurant haal je mensen binnen met sfeer, maar blijf je bestaan door je zaken achter de schermen goed op orde te hebben.
Ondernemersprijs
Ons succes is niet onopgemerkt gebleven, want in 2011 hebben we de Jonge Ondernemersprijs van het Noorden gewonnen. Met 80 totaal verschillende bedrijven moesten we ons verhaal pitchen voor een jury. Het was voor het eerst dat er een horecazaak won, daar ben ik best wel trots op. Het grappige is dat ik soms voor een zaal van 1000 man een presentatie geef en nu wel vol trots vertel over mijn start bij McDonald’s. Want zonder die basis had ik dit niet bereikt.
Benieuwd wat jij kunt leren? Ontdek het op "www.werkenbijmcdonalds.nl ":www.werkenbijmcdonalds.nl
categorie:

laatste nieuws

Geen drank en drugs meer voor Ronnie Flex?!

Muziek

Dua Lipa houdt zich niet aan haar eigen ‘New Rules’

Muziek

FOTO: Max Verstappen heeft een nieuwe vriendin!

Nieuws

Justin Timberlake zoent bloot in nieuwe video ‘Supplies’! En er speelt ook een wereldster in..

Muziek

VIDEO: Harry Styles covert Rihanna’s Wild Thoughts

Muziek

OMG! Plannen de Jonas Brothers een reünie?!

Muziek

Teen Mom 2-ouders Briana en Javi officieel uit elkaar

Nieuws

Krijgen Charlotte, Gaz, Scotty, Vicky en Aaron een eigen spin-off?

Nieuws