MTV Push juni 2021: Leer Girl in Red beter kennen

Als alles volgens plan was verlopen, zou Marie Ulven -- beter bekend als rock/pop-sensatie girl in red -- de overgrote meerderheid van 2020 hebben doorgebracht met het spelen voor nieuw publiek, op nieuwe locaties en met het zien van nieuwe landschappen terwijl ze van stad naar stad zou rijden voor haar tour. Maar de COVID-19-pandemie zette dat allemaal op zijn kop, in plaats daarvan bevond ze zich thuis, in Oslo. Ze begon van de restjes van half afgemaakte nummers nieuwe hits te ontwikkelen.

Ze schreef 11 liedjes thuis, en al snel leende ze de auto van haar vader om de acht uur durende tocht te maken van de Noorse hoofdstad naar Bergen, een stad die zich bevindt tussen fjorden in een inham bij de Noordzee. Hier nam ze haar plaat 'if i could make it go quiet' op, haar debuutalbum dat nu uit is.

Na haar single 'i wanna be your girlfriend' waarmee ze in 2018 doorbrak als rising-star, begon ze een wereldwijde fanbase op te bouwen die zichzelf herkende in de poëtische en de soms hopeloos romantische en pijnlijk teksten. Deze gaan prachtig samen met de boeiende melodieën die ze zelf speelt en schrijft.

Of het nu gaat om samenwerking met popsensatie FINNEAS aan 'Serotonin', een popnummer dat spreekt over Ulven's worsteling met geestelijke gezondheid, of haar alles uit haar instrumentale talent haalt voor haar nummer 'it would feel like this', ze heeft zichzelf verdiept in haar kunsten en is er alleen maar krachtiger uitgekomen.

"Er staan dingen op dit album waar ik niet eerder in mijn songwriting over heb kunnen praten", zegt ze. "Serotonin" is heel eerlijk, tekstueel, het gaat vooral over het hebben van opdringerige gedachten - gedachten dat het nooit goed zal komen en denken dat mijn therapeut me haat. Ik kaart veel dingen aan waar ik me niet prettig bij voelde om over te praten, of aan mezelf toe te geven, of zelfs dingen om mijn beste vrienden en familie te vertellen.

Ulven omarmt de kans om te schrijven vanuit haarzelf, en het ondervinden van wie zij is, zelfs als het pijn doet bij het idee om met meer vragen dan antwoorden achter te blijven. Het is gemakkelijk om haar voor te stellen achter het stuur, ergens tussen Oslo en Bergen, als je luistert naar "Rue". Maar ondertussen bevond ze zich mentaal gezien op een donkere plaats toen ze het nummer schreef, of de vriendschap waarvan ze hoopte dat ze zou veranderen in iets dat meer inspireerde "You Stupid Bitch."

"if I could make it go quiet" is girl in red in haar puurste, verheven vorm: Ulven is nog nooit zo moedig geweest, en de muziek volgt. "Ik heb echt mijn hart in veel van deze teksten gestort", zegt ze. "Ik heb gewoon het gevoel dat ik mezelf leeg gegooid heb in dit album."

Met de komst van haar debuutalbum zijn wij in ieder geval benieuwd wat girl in red voor ons in petto heeft en we zijn dan ook enorm enthousiast dat zij deze maand onze wereldwijde MTV Push-artiest is!